logo F1online.sk

Dramatická austrálska kvalifikácia pre bezchybného Leclerca

Charles Leclerc
© Twitter/Charles Leclerc
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 4. 2022

Tretia veľká cena a tretia skvelá kvalifikácia pre Charlesa Leclerca. V Saudskej Arábii mu síce pole position tesne vyfúkol Sergio Pérez, no v Austrálii už Monačan nezaváhal. Oba Red Bully porazil rozdielom asi troch desatín a z udalosťami nabitej kvalifikácie si odnáša pole position.

V sobotu sa toho v Austrálii nedialo práve málo. Kvalifikácia priniesla dramatický priebeh, dve červené vlajky a napokon radosť Leclerca. K sobotnému „pole sitterovi“ sa však ešte dostaneme, poďme pekne po poriadku.

Kvalifikácia začala pohľadom na garáž Aston Martinu, v ktorej mechanici v zhone opravovali poškodenia, o ktoré sa v treťom voľnom tréningu „postarali“ Sebastian Vettel a Lance Stroll. Kanaďanov monopost bol menej poškodený, takže to stihli. Lance však krátko po výjazde na trať absolútne hlúpo kolidoval s Nicholasom Latifim. Bola z toho veľká nehoda, za ktorú je nepochybne zodpovedný jazdec Aston Martinu.

Trochu paradoxne však následné červené vlajky umožnili mechanikom dokončiť opravy na Vettelovom monoposte. Ten sa tak vydal na trať, no jeho jediný pokus stačil iba na osemnáste miesto. Vypadol tak spoločne s Albonom, Magnussenom, Latifim a Strollom.

V druhej časti sme si trošku oddýchli a žiadne dramatické incidenty neprišli. Potvrdilo sa však obrodenie McLarenu, ktorý dokázal do Q3 postúpiť s oboma autami. V Q2 sa s dianím i svojou neuveriteľnou šnúrou rozlúčil Valtteri Bottas. Ten dokázal postúpiť do Q3 103-krát za sebou, dnes v Austrálii však už nie a skončil dvanásty. Spolu s ním vypadli aj Gasly, Cunoda, Čou a Schumacher.

Kvalifikácia vyvrcholila v udalosťami nabitej tretej časti. V nej poriadne „ceril zuby“ Fernando Alonso. Po prvých dvoch sektoroch bol o asi 15 stotín sekundy rýchlejší ako priebežne najlepší Leclerc. V nájazde do jedenástej zákruty však jeho Alpine vypovedal službu (zrejme to mal opäť na svedomí jeho motor) a poslal Španiela do bariéry.

Kvôli červeným vlajkám tak nestihol skompletizovať svoj pokus Carlos Sainz, kým Charles Leclerc áno. To sa pred zvyškom kvalifikácie ukázalo ako kľúčové.

V záverečných pokusoch dokázal Leclerca tesne prekonať Max Verstappen, no Monačan vo svojom záverečnom pokuse zaradil vyšší rýchlostný stupeň a s náskokom 286 tisícin sekundy uchmatol austrálsku pole position. Druhý skončil Verstappen a tretí Pérez. Nešťastník Carlos Sainz mal najprv problémy so štartérom, potom vo svojom rýchlom pokuse urobil chybu a skončil až deviaty.

Obrovské pochvaly však posielame do Wokingu a špeciálne Landovi Norrisovi, ktorý skončil na skvelom štvrtom mieste. Porazil pritom aj oba továrenské Mercedesy, ktoré sa tentoraz zoradia na štarte v poradí Hamilton – Russell.

Najlepšiu desiatku doplnili ešte Ricciardo, Ocon, Sainz a Alonso.

FIA