logo F1online.sk

Ferrari sa drží na čele, tréningovú hegemóniu predĺžil Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Piloti Ferrari mali pred víkendom v Austrálii obavy, že okruh Albert Park bude viac vyhovovať ich úhlavným nepriateľom z Red Bullu. Od tohto scenáru však máme zatiaľ ďaleko, Scuderia ovládla aj druhý piatkový tréning, keď Charles Leclerc našiel o viac ako dve desatiny viac ako druhý Max Verstappen.

Monacký pretekár bol v druhej polovici piatkového programu o poznanie spokojnejší. Výlety do štrku vymizli a začali sa sypať rýchle časy, ako jediný sa dostal pod hranicu 79 sekúnd. Červené monoposty boli zo všetkých najrýchlejšie i napriek tomu, že sme Leclerca i Sainza mohli vidieť poskakovať.

Dvojici Ferrari na prvej a tretej priečke stíhal len Max Verstappen, s ktorým sa priebežne striedali na čele poradia. Red Bull však v noci bude musieť niečo vymyslieť, ak bude chcieť v sobotu bojovať o pole position. Ani Sergio Pérez zatiaľ nepôsobí dojmom, že by do tejto bitky chcel prehovoriť, v druhom tréningu stratil aj na Fernanda Alonsa.

Alpinom však tento víkend vyhovuje, Alonso sa v priebehu jázd vyšplhal až na úplné čelo poradia. Z neho ho síce zakrátko zosadili Ferrari a Max Verstappen, ale pre Alpine je to skvelé znamenie. Esteban Ocon potvrdil dobrú rýchlosť šiestym miestom.

Za prvou šestkou máme Valtteriho Bottasa na Alfe Romeo, ktorá bola silná na stredne tvrdej zmesi, no mierne sa prepadla, keď piloti začali nasadzovať softy. Nasledujú Lando Norris, Pierre Gasly a druhý McLaren v rukách Daniela Ricciarda.

Mercedesy predpovedali ťažký víkend a obavy sa zatiaľ napĺňajú. Po piatkových experimentoch sa Russell s Hamiltonom rozhodli nasadiť zadné krídlo z Bahrajnu, no veľa desatiniek vďaka nemu nenašli. Dvojica skončila až na jedenástom a trinástom mieste, rozdelil ju Júki Cunoda.

Akoby toho nebolo málo, komisári budú po tréningu vyšetrovať Lewisa Hamiltona za zablokovanie Lancea Strolla. Na koberček sa má dostaviť aj samotný Stroll, ktorý mal zavadzať Carlosovi Sainzovi.

Motorové oddelenie Mercedesu nepotešia správy o zlyhaní pohonnej jednotky Sebastiana Vettela, Aston Martin zas so sklamaním bude pozerať na počet odjazdených kôl nemeckého pretekára v druhom tréningu. Tím bol nútený vymeniť pohonnú jednotku, no mechanikom sa to nepodarilo pred skončením druhého tréningu. Vettel tak do soboty bude vstupovať takmer bez prípravy.

Druhý tréning prerušila jedna červená vlajka, ktorú zapríčinil Lance Stroll. Potvrdilo sa, že s novými autami s tuhším odpružením je dosť nebezpečné prechádzať po obrubníkoch. Keď sa na jeden z nich vybral Aston Martin, z auta mu odletel “blatník” ľavého predného kolesa.

Image