logo F1online.sk

F1 bez Monaka? Podľa Browna nad pretekmi visí otáznik

Monako ilustračné
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2022

O Formulu 1 je čoraz väčší záujem, dôkazom čoho je neustále sa rozširujúci kalendár. Tieto pohyby však vytvárajú tlak na tradičné formulové bašty, ktorých zotrvanie v programe kráľovnej motoršportu už nie je také samozrejmé ako v minulosti. Podľa Zaka Browna by sa aj monackí organizátori mali začať obávať o svoju budúcnosť.

V priebehu minulého štvrtka sme sa dozvedeli zaujímavú novinku; Formula 1 v budúcej sezóne vycestuje do Las Vegas, kde ju budú čakať netradičné sobotné preteky v žiari reflektorov. Monoposty sa budú preháňať aj po slávnom bulvári Strip a už teraz je jasné, že to bude veľkolepé divadlo, možno ešte väčšie, než čo ponúkajú monacké kasína a jachty miliardárov.

Mestských pretekov máme v efjednotke viac ako dosť a ďalšie sa nám črtajú. Podľa Zaka Browna by sa preto malo Monako zamyslieť nad tým, či odhliadnuc od svojej histórie má čo ponúknuť, s čím by mohlo konkurovať dravým organizátorom z iných krajín.

Podľa Zaka Brawna sa Formula 1 bude s Monakom baviť jednak o finančnej stránke, jednak o samotnom pretekaní. “Monako vždy zastávalo pozíciu toho najočarujúcejšieho, čo ponúkala Formula 1. Myslím si však, že aj Miami, Singapur či Las Vegas začínajú predstavovať dosť atraktívne trhy,” uviedol pre Reuters.

“Podľa mňa by Monako malo pristúpiť na rovnaké komerčné podmienky ako ostatné veľké ceny,” zamyslel sa boss McLarenu. Pravdou totiž je, že kým Monako platí Formule 1 za jedny preteky len okolo pätnásť miliónov, taká Saudská Arábia či Azerbajdžan si za jedno podujatie zaplatia až 55 miliónov dolárov. A dobre vieme, že Liberty Media si na finančných ukazovateľoch dáva záležať.

Ďalším faktorom je atraktivita danej veľkej ceny z pohľadu fanúšikov. Tí sú pri Monaku rozpoltení; na jednej strane sú to preteky, ktoré dýchajú históriou, na druhej neponúkajú veľa akcie, ktorá by divákov dvíhala zo stoličiek. Preteky v Monte Carle sa obyčajne zmenia na procesiu.

“Myslím si, že by mali zapracovať aj na tom, ako upraviť ich trať. Teraz máme väčšie autá a pretekanie je náročnejšie,” zdôrazňuje Brown. “Treba vziať do úvahy aj históriu, no zároveň treba zvážiť aj šou.”

Americký biznismen sa vzápätí ešte vrátil k tomu najdôležitejšiemu — aspoň pre Formulu 1. “A stále je tu ten faktor, ktorý by nemal byť rozhodujúci, ale mali by sme sa rozhodovať pamätajúc naň, a ním je ekonomický prínos športu. Najradšej by som Monako ponechal, ale rovnako ako platí, že šport je väčší než ktorýkoľvek jazdec či tím, je väčší aj ako ktorákoľvek veľká cena.”

Súvisiace články