logo F1online.sk

Hamilton: Stále máme tie isté problémy

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2022

Mohli sme to vidieť na palubných záberoch z monopostu Lewisa Hamiltona: Pár dní medzi pretekmi v Bahrajne a v Saudskej Arábii skrátka nestačilo na to, aby auto zrazu prestalo poskakovať. Sedemnásobný majster sveta bude spolu s inžiniermi riešiť rovnaké problémy ako pred týždňom.

Mercedes nemal ideálny piatok. Rozbiehal sa dosť pomaly a hoci v druhom tréningu sa zaradil na piatu a šiestu priečku — ktoré bude mať rezervované minimálne v úvode sezóny —, Lewis Hamilton stratil na čelo viac ako štyri desatiny sekundy. Určite to však nebolo tým, že by minuloroční majstri chceli blafovať.

Lewis Hamilton nedáva fanúšikom falošnú nádej. “Je dosť možné, že toto poskakovanie nášho auta na rovinkách nás bude sprevádzať ešte niekoľko súťažných víkendov. Medzi Bahrajnom a Saudskou Arábiou sme mali skrátka príliš málo času, aby sme to vyriešili, aj keď na tom pracujeme naplno.”

Na síce hladšom, ale stále veľmi rýchlom okruhu v Džidde poskakovanie spôsobuje problémy. Aj tu máme na čele tie stajne, ktoré s ním majú najmenej trápenia, a síce Ferrari a Red Bull, hoci pri dnešných jazdách sme v jednej chvíli začuli aj Carlosa Sainza sťažovať sa na poskakovanie auta. Tímy skrátka musia nájsť ideálne nastavenia, ak je to vôbec možné vzhľadom na charakteristiku daného monopostu.

“Dnešok bol OK, stále máme množstvo z tých problémov, ktoré sme mali aj na posledných pretekoch, ale pracujeme na nich,” uvádza Hamilton v tlačovom vyhlásení Mercedesu. Keďže FIA dnes zrušila jazdcom a tímom mediálne povinnosti, budeme si musieť vystačiť s ním.

Brit v ňom vzápätí pokračuje: “Tu s tými rýchlymi zákrutami to je rozhodne náročnejšie, ale máme ozaj dobrý grip. Potrebujeme len nájsť nejakú rýchlosť na rovinkách. Dnes v noci skloníme hlavy, pochopíme dáta z dneška a čo najlepšie sa pripravíme na kvalifikáciu.”

Mercedes v piatok predstavil dve nové krídla na menší prítlak. Tie by mali pomôcť s toľko spomínaným odporom na rovinkách, a taktiež trochu s poskakovaním, keďže na zadok monopostu nebude pôsobiť taká veľká prítlačná sila.

Taká je teória, čo hovorí na piatok George Russell? “Je skvelé byť späť v Džidde, je to extrémne rýchly a vyčerpávajúci okruh. Stále nás však trápia rovnaké problémy ako minulý víkend v Bahrajne,” kvituje Hamiltonove slová. “Vieme, že nás čaká veľa práce, aby sme zmazali stratu na Red Bull a Ferrari. Tento víkend však zabojujeme, aby sme maximalizovali našu šancu na body a zajtra v kvalifikácii do toho dáme všetko. Môže sa tu stať hocičo, takže je dôležité, aby sme boli blízko k ukoristeniu čo najväčšieho množstva bodov.”

Piatok napokon hodnotil aj šéfinžinier Mercedesu Andrew Shovlin. “Skúsili sme niekoľko experimentov, aby sme pochopili problém s poskakovaním. Niektoré experimenty to zhoršili, iné pomohli, no zatiaľ nemáme riešenie, ktoré by ho úplne odstránilo. Zajtra to dokážeme trochu zmierniť, keďže jazdcov to ovplyvňuje v niekoľkých zákrutách, kde strácajú čas.”

“V porovnaní s Bahrajnom však máme lepší balans a sme spokojní aj s tým, čo sme videli po stránke degradácie. Na rýchlosti na jedno kolo musíme ešte trochu popracovať, ale zostáva nám aj zajtrajší tréning. Celkovo to bol slušný deň, hoci je jasné, že nás čaká práca, kým trochu potrápime Red Bull a Ferrari,” doplnil.

Súvisiace články