logo F1online.sk

Počas prvého tréningu čelila Džidda raketovému útoku

George Russell, v pozadí raketový útok v Džidde
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 3. 2022

Obavy o bezpečnosť neboli v Saudskej Arábii ničím novým už v decembri 2021, kedy sa v tejto krajine konala premiérová veľká cena. Vlani však Saudi dokázali situáciu zvládnuť. V tomto roku sa im to, žiaľ, nepodarilo.

V susednom Jemene už od roku 2014 zúri občianska vojna, do ktorej sa v marci 2015 zapojila aj Saudská Arábia. Jej armáda však nebola vo svojej kampani vôbec úspešná a povstalci z jemenskej menšiny Hútíov úspešne odrážajú útoky koalície, ktorú vedú práve Saudi. Tí sa tak dostali do priameho konfliktu s povstalcami, ktorí disponujú časťou výzbroje niekdajšej regulárnej jemenskej armády.

Hútíovia zo svojho územia zaútočili na Saudskú Arábiu aj v piatok, keď cielili na ropné zariadenia neďaleko Džiddy a boli úspešní. Asi nie je ťažké uhádnuť, prečo práve Džidda a prečo práve teraz. Podľa dostupných informácií sa povstalcom podarilo zasiahnuť ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco, ktoré sa nachádzajú v prístave asi 30 kilometrov južne od okruhu.

Tieto zariadenia boli cieľom útokov už pred piatimi dňami (aj vtedy boli povstalci úspešní). V piatok okolo obeda hlásila saudskoarabská protivzdušná obrana úspešné zostrelenie „nepriateľského vzdušného cieľa“. Zlikvidovať raketu, ktorá smerovala na prístav, sa im však nepodarilo. Cieľ pritom povstalci zasiahli presne v čase, keď na okruhu v Džidde prebiehal prvý voľný tréning.

Po útoku došlo k uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom.

Na oficiálne vyjadrenie zástupcov Formuly 1 čakáme.

Aktualizované 17:20: Tak k útoku zrejme došlo omnoho bližšie než boli naše pôvodné informácie. Podľa novších správ mali byť zariadenia niečo vyše desať kilometrov východne od okruhu.

Aktualizované 17:35: Oficiálne stanovisko saudských úradov síce ešte nemáme, ale k činu sa už prihlásili jemenskí povstalci. K útokom došlo aj na ďalších miestach v krajine a majú byť začiatkom novej ofenzívy Hútíov proti koaličným silám.

Aktualizované 19:05: Stanovisko promotéra: “Veľká cena Saudskej Arábie pokračuje podľa plánu.”