logo F1online.sk

Szafnauer má podozrenie, že niektoré tímy si pri vývoji pomáhali

Otmar Szafnauer
© James Moy Photography/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2022

Obavy sa nenaplnili a tohtoročné monoposty sa nepodobajú ako vajce vajcu, práve naopak, tímy dospeli k pomerne unikátnym riešeniam. Podľa Otmara Szafnauera sú riešenia také rôznorodé, že je až prekvapujúce, ak dva tímy vyrukujú s podobným konceptom. Podľa šéfa Alpinu, ktorý zavetril potenciálne porušovanie pravidiel, sa v zákulisí deje niečo pochybné.

Je paradoxné, že na niečo také upozorňuje práve bývalý šéf tímu, ktorý len pred dvoma rokmi postavil “ružový Mercedes”, no taká je realita. Hoci Szafnauer nechcel nikoho menovať, niektoré dvojice áut vraj vykazujú prekvapivo veľkú mieru zhody v konceptoch.

“Na pár autách som videl riešenia, pri ktorých sa zamýšľate, ako je možné, že dva nezávislé tímy dospeli k niečomu takému?” cituje podozrievavého Otmara Szafnauera The Race. FIA má pritom stanovené prísne pravidlá ohľadom kopírovania konkurencie či nebodaj spolupracovania s ňou. Tieto pravidlá boli sprísnené jednak po “vyčíňaní” Racing Pointu, ale tiež po zavedení rozpočtového stropu.

“Neviem, ako by sme toto mohli vyriešiť, no myslím si, že vo Formule 1 je dôležité mať vyrovnané pole. Budeme musieť pracovať s FIA, aby sme to vyriešili, pretože, ako som povedal, aj vy sa môžete pozrieť na trať a začať uvažovať, ako dva nezávislé tímy mohli dospieť k takému riešeniu,” komentuje 57-ročný Rumuno-Američan.

Otmar Szafnauer sa pred pár dňami nechal počuť, že ak dva tímy využívajú rovnaký veterný tunel, celkom ľahko si vedia vymeniť informácie. Vraj stačí, aby si následne “zašli na kávu” a tam začali rozoberať jednotlivé riešenia, usmerňovať jeden druhého, ktorým smerom sa neradno vydať a kde to vyzerá sľubne. A keďže každá stajňa má obmedzený počet hodín vo veternom tuneli, takto by dokázali časť svojej alokácie ušetriť.

Obzvlášť teraz sa to veľmi oplatí. “Najmä pri zmene pravidiel,” prikyvuje Szafnauer narážajúc na fakt, že každá hodina vývoja je oveľa cennejšia na začiatku platnosti pravidiel ako po pár rokoch, keď už riešenia skonvergovali do jedného spoločného bodu a nájsť ďalšie zisky je čoraz náročnejšie.

“Nikto nevie, aké riešenia z toho vzniknú, až kým ich neuvidíte. Ako sa vám dvom teda podarilo prísť na ne?” spytuje sa sťaby previnilcov. “Neskôr už ľudia začnú skúmať iných a povedia, si, že skúsme to či tamto vo veternom tuneli. To je v poriadku, no nie hneď sprvoti.”