logo F1online.skF1online.sk

Magnussen je späť! S Haasom podpísal dokonca viacročný kontrakt

Kevin Magnussen
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2022

Kevin Magnussen sa vracia. Dánsky pretekár sa stane nástupcom Nikitu Mazepina a nielen dočasným, podpísal totiž hneď viacročný kontrakt. Jazdecké duo tímu Haas tak bude v roku 2022 tvoriť duo Mick Schumacher – Kevin Magnussen.

Špekulácie dánskych médií, o ktorých sme hovorili (nájdete tu), sa tak ukázali ako pravdivé. Haas našiel za Nikitu Mazepina skúsenú náhradu, navyše, Kevina počas celej kariéry podporoval aj dánsky miliardár Anders Holch Povlsen. Ten síce neprispieval takými sumami ako Mazepin, ale jeho spoločnosť Bestseller mala na aute lukratívne miesto na zadnom krídle Haasu (reprezentované módnou značkou Jack & Jones), takže sa dá očakávať, že s Magnussenom sa do tímu vráti aj časť jeho podpory.

Je to teda tak trochu „manželstvo z rozumu“, v každom prípade to však Haas myslí s Magnussenom vážne. Medializované informácie totiž hovoria hneď o viacročnej zmluve medzi Haasom a dánskym pretekárom.

„Samozrejme, bol som veľmi prekvapený, ale zároveň nadšený po telefonáte od Haasu,“ uviedol po svojom podpise Magnussen.

„Moje záväzky ma v roku 2022 posúvali iným smerom, ale príležitosť opäť pretekať vo Formule 1 a k tomu s tímom, ktorý veľmi dobre poznám, však bola príliš lákavá.“

„Naozaj musím veľmi pekne poďakovať Peugeotu a Chip Ganassi Racing, že ma tak promptne uvoľnili spod zmlúv. Prirodzene, chcem poďakovať aj Geneovi Haasovi a Güntherovi Steinerovi za šancu pokračovať vo svojej formulovej kariére. Máme dobrý vzťah a na tom sa nič nezmenilo ani po mojom odchode v roku 2020. Už sa neviem dočkať, až budem v Bahrajne opäť za volantom,“ dodal Magnussen.

Dánsky pretekár strávil vo Formule 1 sedem sezón a odjazdil 120 veľkých cien. V roku 2022 plánoval pokračovať vo svojej kariére vo vytrvalostných šampionátoch, mal záväzky v americkej IMSA i svetovej WEC. Svoje plány však promptne zmenil a pomocnú ruku mu podali aj tímy, za ktoré mal v tomto roku pretekať, keď ho bez okolkov uvoľnili spod zmlúv.

Ak by Kevin vedel, čo mu na prelome februára a marca život prinesie, asi by si ani nie pred mesiacom zahryzol do jazyka, keď odmietol pomyslenie, že by sa mal vrátiť do Formuly 1 so stredopoľovým tímom. „Nie, to som už zažil. Bola to skvelá skúsenosť, bolo skvelé, že som dostal tú šancu,“ povedal.

Ako sa však opäť ukázalo, Formula 1 je absolútny vrchol a nič ju nemôže nahradiť. V roku 2021 to ukázal pri svojom návrate Fernando Alonso a teraz aj Magnussen.

„Som rád, že môžem Kevina privítať späť v tíme Haas,“ povedal boss stajne Günther Steiner.

„Keď sme hľadali jazdca, ktorý by do tímu mohol priniesť pridanú hodnotu, nehovoriac o bohatých skúsenostiach z Formuly 1, Kevin bol pre nás jasnou voľbou,“ hovorí Tirolčan, ktorý potvrdil, že Magnussen naskočí do kokpitu ešte tento víkend na predsezónnych testoch. Vo štvrtok popoludní však bude podľa plánu jazdiť Pietro Fittipaldi. Haas totiž zmešká ranný program v Bahrajne kvôli zmeškanému nákladu.

„Kevinova okamžitá dostupnosť znamená, že ho môžeme využiť aj na predsezónnych testoch po boku Micka Schumachera a Pietra Fittipaldiho,“ hovorí Steiner.

„Pietro to celé začne, keď bude jazdiť vo štvrtok popoludní, čo je preňho veľká príležitosť. Mick a Kevin sa pred Veľkou cenou Bahrajnu postarajú o zvyšok,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia