logo F1online.sk

Ukrajinská automobilová federácia žiada FIA, aby sa pripojila k sankciám

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2022

V reakcii na štvrtkovú inváziu ruských vojsk na Ukrajinu začal západný svet pomaly uťahovať slučku medzinárodnej izolácie okolo najväčšej krajiny sveta. Neobchádza to ani svet športu, ktorý postupne odmieta púšťať Rusko na vrcholové podujatia. Na rozdiel od sveta hokeja či futbalu však FIA a F1 zatiaľ žiadne razantné kroky neurobili, Ukrajina preto žiada o ich podniknutie.

Zrušenie Veľkej ceny Ruska F1, podujatia cestovných automobilov či motocyklistických pretekov boli logickými, nie však razantnými krokmi. Vo svete futbalu či hokeja sú v hre omnoho tvrdšie sankcie. Napríklad futbalová FIFA zakázala Rusku odohrať domáce zápasy na ruskej pôde a pod ruskou vlajkou. Najnovšie budú reprezentovať Ruskú futbalovú úniu. Nehovoriac o tom, že viaceré popredné futbalové reprezentácie odmietajú proti Rusku nastúpiť za akýchkoľvek okolností.

Pridáva sa aj hokejová IIHF. Fínsko už odmietlo na májové majstrovstvá sveta v hokeji prizvať reprezentácie Ruska a Bieloruska. Aktuálne sa hovorí aj o pozastavení ich členstva vo federácii.

A čo FIA? Zatiaľ sa toho veľa nedeje. Okrem zrušenia Veľkej ceny Ruska sa čaká hlavne na to, o akých sankciách rozhodnú politici. Medzinárodná automobilová federácia v tomto smere odmieta prevziať iniciatívu a čaká, či sa naplnia predpoklady o tom, že v najbližších dňoch dôjde k faktickému znemožneniu ruskej účasti na medzinárodnom športovom poli. To by sa malo uskutočniť odpojením ruských bank od SWIFT-u a takmer úplným znemožnením získavania víz pre ruských občanov v krajinách Európskej únie a vo Veľkej Británii.

Ukrajina tak v týchto dňoch vyzvala FIA, aby na nič nečakala a pripojila sa k chystaným sankciám. Aj keď prezident federácie Mohamed bin Sulajem ponúkol Ukrajine „plnú podporu a pomoc“, jednalo sa skôr o symbolický akt. V odpovedi FAU ústami svojho prezidenta Leonida Kosťjučenka povedala, že „pripraví opatrenia na podporu obnovy zo strany FIA na povojnové obdobie“.

Zároveň však vyzval FIA, aby podnikla konkrétne kroky proti Rusku a jeho kľúčovému spojencovi Bielorusku, ktoré by mali dopad na účastníkov šampionátov pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie.

Asi neprekvapí, že v prvom rade požaduje úplný zákaz účasti pretekárov s ruskou a bieloruskou licenciou na súťažiach pod hlavičkou FIA. To by pre takého Nikitu Mazepina znamenalo koniec nádejí, že sa v tejto sezóne Formuly 1 predstaví. Avšak nielen preňho. Týkalo by sa to aj testovacieho pilota Ferrari Roberta Švarcmana, jazdca F3 Alexandra Smoljara a ďalších.

Budúcnosť Nikitu Mazepina vo Formule 1 je ohrozená zo všetkých strán a dnes sa nezdá vôbec pravdepodobné, že nastúpi do novej sezóny. Stále je však oficiálnym pilotom Haasu pre sezónu 2022, aj keď logá spoločnosti Uralkali už zmizli zo všetkých platforiem amerického tímu.

„Sú to ťažké časy a nad mnohým, čo sa urobilo a povedalo, nemám kontrolu. Sústredím sa na to, čo kontrolovať môžem, teda na tvrdú prácu a snahu odviesť pre môj tím Haas to najlepšie. Srdečne ďakujem za vaše porozumenie a podporu,“ napísal Mazepin na svojich sociálnych sieťach. Je to asi jediné jeho vyjadrenie, ktoré máme od štvrtka k dispozícii.

Súvisiace články