logo F1online.sk

V tíme Alpine zostávajú pokojní: Sme bližšie než vlani

Fernando Alonso
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2022

Ak by sme chceli posudzovať výkonnosť tímu Alpine na základe výkonov v barcelonských testoch, tak by sme asi povedali, že francúzsky celok sa momentálne nachádza na celkovom ôsmom mieste. Z pohľadu počtu odjazdených kôl i dosiahnutých časov sa zaradil niekam do tejto časti poľa. Je tu však jedno veľké „ale“, ktoré nám vysvetlí športový riaditeľ stajne Alan Permane.

Bez DRS, ale zato s technickými poruchami. Kvôli tej poslednej musel tím Alpine dokonca predčasne ukončiť svoje pôsobenie v Barcelone. Vystúpenie francúzskeho celku tak nebolo nijak zvlášť presvedčivé, avšak zástupcovia tímu zostávajú pokojní. „Nechcem znieť tak, že sa vyhováram, nehovorím, že ideme poraziť Red Bull a Mercedes, ale podľa mňa sme v solídnej pozícií,“ povedal športový riaditeľ tímu Alpine Alan Permane.

„Fernandov čas v piatok ráno, aj keď to bolo len jedno kolo, bol veľmi podobný tomu, aký v tom čase zajazdil Max Verstappen, avšak s využitím DRS. Ak aplikujete GPS dáta, ktoré máme od FIA, boli to takmer identické kolá, teda s výnimkou roviniek, kde strácame veľa času,“ prehlásil Permane.

„Fernando bol s autom nesmierne spokojný. V noci sme v nastavení našli niečo významné, vďaka čomu sa nám podarilo zadnú časť monopostu upokojiť. Nasadiť ďalšiu čerstvú sadu pneumatík C3, zlepšili by sme o ďalšie tri alebo štyri desatiny, čo by nás posunulo veľmi, veľmi blízko.“

„Nechcem tým však povedať, že všetko je v poriadku a sme celkom uvoľnení. Samozrejme, máme obavy. Určite však nebudeme na dne celkového poradia. V skutočnosti si myslím, že sme k čelu o trochu bližšie než vlani,“ dodal Permane.

No a čo nefunkčné DRS? Deväť tímov vedelo v Barcelone otvoriť svoje zadné krídlo, jedine Alpine nie. Poukazuje to na nejaké dodatočné problémy, ktoré v Enstone majú? „Bolo to niečo s autom, čím sme si neboli úplne istý. Budem k vám úprimný, súvisí to s maximálnou rýchlosťou, takže je to vec zaťaženia monopostu. Boli sme len opatrní.“

„Nie je to tak, že by sme ho nemohli otvoriť, báli sa alebo mali obavy o niečo. Skrátka sme boli opatrní a povedali si, že to nestojí za to riziko. Je to škoda, pretože na tejto trati vás to spomalí o sedem desatín na kolo,“ dodal Permane.