logo F1online.sk

Masi to neustál, na pozícii riaditeľa pretekov končí!

Michael Masi
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2022

To, o čom sa potichu šepkalo, je dnes realitou. Michael Masi po zbabranej Veľkej cene Abú Zabí končí ako riaditeľ pretekov Formuly 1. Na tomto poste ho nahradia Eduardo Freitas a Niels Wittich. Táto dvojica sa bude striedať na Masiho bývalom poste.

FIA informovala o tejto aj viacerých ďalších zmenách ústami svojho šéfa Mohameda bin Sulajema vo videu, ktoré zverejnila na YouTube zároveň s predstavením nového Ferrari F1-75.

Dozvedeli sme sa v ňom napríklad toto:

  • FIA zostaví nové virtuálne stanovisko riaditeľstva pretekov, ktoré bude mať za úlohu asistovať samotnému riaditeľovi a radiť mu. Bin Sulajem to prirovnáva k futbalovému VAR.
  • Z televíznych prenosov sa vytratí komunikácia s riaditeľom pretekov. Tento krok má odbremeniť riaditeľa pretekov od tlaku, ktorý je spojený s vykonávaním jeho činnosti, a umožní mu rozhodovať v pokoji. Tímy sa zároveň budú smieť pýtať otázky len spôsobom, ktorým nebudú tlačiť na riaditeľstvo pretekov.
  • Vedenie chce pred štartom novej sezóny prehodnotiť pravidlá ohľadom prepúšťania o kolo pomalších monopostov.
  • Na pozícii riaditeľa pretekov sa budú striedať Eduardo Freitas a Niels Wittich. Na margo tejto dvojice prezraďme, že Eduardo Freitas doposiaľ pôsobil ako riaditeľ pretekov v sérii WEC, Niels Wittich zas v DTM. Ich permanentným poradcom sa stane Herbie Blash.

Michael Masi smie zostať v Medzinárodnej automobilovej federácii, bude mu však ponúknutá iná pozícia.

Súvisiace články