logo F1online.sk

Verstappen: Kontroverzia môj titul nezatienila, zaslúžil som si ho

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 2. 2022

Nebol to len Lewis Hamilton. Cez zimu si doprial dlhú pauzu aj Max Verstappen. Krátko po zisku svojho prvého titulu majstra sveta sa zúčastnil niekoľkých rozhovorov aj galavečera FIA pri príležitosti odovzdávania cien. Potom sa však vyparil a poskytol len veľmi málo vyjadrení. Toto je jeden z prvých v novom roku.

Podobne ako Hamilton, ani Verstappen príliš nereflektoval udalosti z minulej sezóny. Aspoň sme však vedeli, čo sa s ním deje. Na rozdiel od Lewisa sa podelil o zábery z vianočných radovánok s rodinou alebo o fotky z dovolenky. Zúčastnil sa tiež virtuálnej 24-hodinovky v Le Mans, ktorá sa preňho neskončila príliš šťastne.

Tento týždeň poskytol pre britský Guardian asi svoj najväčší rozhovor v kalendárnom roku 2022, v ktorom sa obzrel najmä za udalosťami sezóny 2021. Prvou vecou, na ktorú sa ho redaktor Donald McRae spýtal, bolo pochopiteľne posledné kolo Veľkej ceny Abú Zabí.

„Čo mi bežalo hlavou? Nuž, bolo to niečo ako: ‚Musím ho predbehnúť. Nemám inú možnosť a druhý určite neskončím‘,“ povedal Verstappen.

„Pokúšal som sa o čo najlepší reštart. Všetko šlo dobre, až kým som neprešiel cieľovú čiaru a začal cítiť krč v nohe. Je to jedna z najbolestivejších vecí, ktorá sa vám môže stať, pretože na tej trati idete dlhú dobu na plný plyn. Cítite, že sa vám svaly zvierajú ako tenisová loptička. Určite, adrenalín veľmi pomôže, pretože ak by sa vám to stalo napríklad na normálnej prechádzke, tak by ste sa nemohli ani len pohnúť. Nemal som však na výber, skrátka som musel. Držal som plný plyn a cítil, ako ma noha stále viac a viac bolí. Našťastie sme prišli do piatej zákruty, kde som zaútočil. Na asi tak tri sekundy som mohol dať nohu dolu z plynu,“ spomína Verstappen na najväčší okamih svojej kariéry.

„V Abú Zabí sú dve veľmi dlhé rovinky a na tej druhej, kde sa Lewis pokúsil o protiútok, som cítil, že sa mi trasie noha. Nemohol som to ovládnuť, v poslednom sektore na tom bola moja noha takto…,“ povedal Verstappen, ktorý s úsmevom trhavými pohybmi ruky napodobňoval svoje svaly 12. decembra. „Ak by ste sa pozreli na dáta, videli by ste nie veľmi hladkú prácu s plynom.“

„Moja noha bola úplne hotová, ešte jedno kolo a preteky by som takto nedokázal dokončiť. V poslednom kole bolo vypätie veľmi vysoké, možno to bola reakcia celého tela. Nesmiete sa však vzdať,“ hovorí Max.

Jeho útok na Hamiltona v piatej zákrute bol nesmierne prekvapivý. Nepochybne to bol nádherný manéver, ktorým zaskočil prinajmenšom 99 percent prítomných. Veď ako sám povedal, nasledovali dve dlhé rovinky, na ktorých si svoj útok mohol nachystať. Rozhodol sa však inak.

„Vedel som, že mám viac priľnavosti, tak som si povedal, že ho prekvapím. Dokonca ani môj otec nečakal, že zaútočím tam,“ spomína Verstappen. Lewis sa následne pokúsil o protiútok, no na opotrebovaných pneumatikách bola jeho snaha márna. Novým majstrom sveta sa tak napokon stal pilot Red Bullu.

„Nemohol som tomu uveriť – hlavne keď počas pretekov všetko nasvedčovalo tomu, že sa to nepodarí. Vaše emócie sa obrátia o 180 stupňov. Bolo to niečo šialené. Pracovali sme na tom celý život a bol to môj sen. Keď prejdete cieľom, uvedomíte si, že ste to dokázali. Vyskočil som z auta a mechanici s mojim otcom bežali oproti,“ povedal Verstappen, ktorý sa pri spomienke na tieto udalosti doširoka usmieval.

„Myslel som, že môj otec to neprežije, vyzeral, že asi dostane infarkt. Bol neuveriteľne bledý a nevyzeral vôbec zdravo,“ spomína Max.

A čo na to čestný porazený? Lewis Hamilton nepochybne zvládol momenty krátko po pretekoch s ohromnou dávkou profesionality. Svojmu súperovi potriasol pravicou a neodmietol ani rozhovor pre médiá. „Nakrátko som ho zbadal, keď sme si zložili helmy. Tuším, že povedal niečo ako: ‚Gratulujem, chlape‘. Už si ani nepamätám, čo presne to bolo. Bolo však od neho pekné, že hneď prišiel za mnou,“ hovorí Verstappen.

Bola to naozaj veľká rivalita. Napriek mnohým kontroverzným okamihom, z ktorých treba vypichnúť najmä nehody v Silverstone a na Monze, nebolo badať nejakú zvlášť veľkú animozitu. Hamilton však pochopiteľne bol z tejto prehry nesmierne sklamaný.

„Pre mňa je ťažké si niečo také predstaviť, pretože ja nie som sedemnásobný šampión. Ak by som bol sedemnásobný šampión, bolelo by to o trochu menej, aj keby som po celý čas viedol, mal preteky pod kontrolou a napokon o všetko prišiel v poslednom kole. So siedmimi titulmi vo vrecku by to také bolestivé nebolo,“ myslí si holandský pretekár.

Aj pri pripomienke toho, že Lewis mohol prekonať historický rekord Michaela Schumachera, Verstappen pokrčil ramenami. „Iste, ale pozrite sa na tých sedem, ktoré už máte. Nemyslím si, že je to také zlé, nie?“ hovorí Max, ktorý priznal, že s pilotom Mercedesu v kontakte nebol.

„Je to úplne normálne. Obaja si žijeme svoj vlastný život a na trati sa stretávame viac ako dosť,“ povedal.

Mercedes nebol vôbec spokojný s počínaním Michaela Masiho a jeho rozhodovaním. Voči výsledkom sa odvolal a premýšľal aj nad súdnou cestou. Kontroverzný záver sezóny úplne ovládol zimnú prestávku a o novom šampiónovi sa hovorilo o poznanie menej. Nezdá sa však, že by mu to vadilo.

„Nebál som sa, že by mi titul mohli vziať, len sa to celé naťahovalo. Celú noc sme čakali a potom prišli výsledky,“ spomína Verstappen, ktorého titul už neohrozí ani práve prebiehajúce vyšetrovanie FIA. „Už s tým nemôžu nič urobiť. Určite si nemyslím, že môj titul zatienila záverečná kontroverzia. Mal som veľmi dobrú sezónu a naozaj si to zaslúžil, pritom sa mi lepila smola na päty. Ľudia si vždy pamätajú posledné preteky, ale pozrite sa na celú sezónu, o šampionáte sa mohlo rozhodnúť oveľa skôr.“

Pilot Red Bullu sa v rozhovore vrátil aj k niektorým zlomovým udalostiam sezóny. Za tú najmenej príjemnú bez váhania označil nehodu v Silverstone, ktorá mu pripravila množstvo bolesti, športovej i fyzickej. „Bolelo to z každého uhla pohľadu. Bolo to bolestivé po športovej stránke, keďže som stratil veľa bodov, ale veľmi to bolelo aj fyzicky. Môj krk, môj chrbát aj moje ramená… som celkom húževnatý a dokážem prijať úder, ale takýto náraz nie je dobrý pre vaše telo alebo váš mozog. Prišiel som domov a štyri dni nezapol televízor alebo simulátor, pretože hlava potrebovala oddychovať.“

Verstappen vtedy sledoval bujaré oslavy Hamiltona a Mercedesu priamo z nemocnice a dosť ho to rozčúlilo. On ani jeho tím to však nebral ako zdroj novej motivácie. „My takto nepracujeme. Čo sa tam stalo bolo neúctivé, ale pozerali sme sa len na to, čo môžeme zlepšiť. Po letnej prestávke sme odviedli skvelú prácu a dokázali vyhrať preteky, ktoré sme vyhrať nemali,“ povedal Verstappen, ktorý priznal, že sa v decembri cítil nesmierne vyčerpaný.

„Takúto drámu určite nemôžete zažívať každý rok. Nebolo to dobré pre mňa a nebolo to zdravé ani pre ľudí v oboch tímoch,“ myslí si Max.

Súvisiace články