logo F1online.sk

Tím Mercedesu vo Formule E by mohol prevziať McLaren

Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries
© Mercedes-EQ Formula E Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2022

Automobilka Mercedes sa po skončení tejto sezóny stiahne z Formuly E. Otázkou je, čo bude s jej tímom, ktorý bol v posledných rokoch v elektrickom šampionáte naozaj veľmi úspešný. Jej zariadenia a zamestnancov by mohol prevziať niekto iný a podľa portálu The Race je horúcim kandidátom britský McLaren, ktorý o vstupe do Formuly E intenzívne uvažuje.

Po odchodoch Audi, BMW a napokon aj Mercedesu čelí elektrický šampionát problému v podobe nezáujmu automobiliek. Tie najprestížnejšie sa síce z Formuly E stiahli, no tie exkluzívne po nej stále poškuľujú. Zotrvali Porsche, Jaguar, NIO či DS, v budúcom roku sa pripojí Maserati a opciu má stále podpísanú aj McLaren. Britská automobilka pôvodne chcela mať v tomto období o svojom vstupe jasno, no oficiálne stanovisko stále neprišlo.

Portál The Race teraz odhalil, že McLaren rokuje s Mercedesom o prevzatí tímu. Dohoda je vraj už takmer hotová a vo Wokingu sú dohodnutí aj s Nissanom, ktorý by im mal dodávať pohonné ústrojenstvo.

„Pokiaľ ide o Formulu E, McLaren na svoje finálne rozhodnutie čaká,“ povedal pre The Race súčasný šéf Mercedes-EQ Formula E Team Ian James. „Nemôžem hovoriť v mene Zaka Browna alebo McLarenu, určite budú všetko starostlivo analyzovať a následne vo vhodnom čase príjmu rozhodnutie.“

„Od nášho prvého stretnutia (začiatkom minulého roka, pozn. red.) sme zostali v kontakte a pokračovali v diskusiách, podobne tak s ďalšími stranami,“ povedal James.

The Race tiež uvádza, že McLaren momentálne zvažuje aj inú cestu, a síce od základov vybudovať nový vlastný tím. Ešte minulý mesiac povedal Zak Brown médiám, že definitívne rozhodnutie o McLarene a Formule E padne do konca prvého štvrťroka roku 2022, teda do konca marca.

„Pôvodne sme sa chceli rozhodnúť do decembra. Stáli za tým technické dôvody a cítil som, že dovtedy sa musíme rozhodnúť. Myslím, že už sme si urobili naše domáce úlohy a čaká nás ešte asi jeden štvrťrok,“ hovorí Brown.

„Podmienkou je, aby to neodvádzalo pozornosť od našich ďalších pretekárskych aktivít a musí to byť komerčne realizovateľné. Z ekonomického hľadiska sme na tom veľmi dobre a musím sa uistiť, že to tak aj zostane. Páčia sa mi obe série (Formula E aj Extreme E, pozn. red.), myslím si, že by sme mohli byť konkurencieschopní v oboch,“ dodal Brown.

McLaren okrem svojho programu vo Formule 1 už niekoľko rokov vedie aj tím v americkej sérii IndyCar, v tejto sezóne pribudne do portfólia značky aj Extreme E a v roku 2023 možno aj Formula E.