logo F1online.sk

Podľa Massu chýbala Ferrari pri zmenách pravidiel chladná hlava

Felipe Massa a Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2022

Prepad Ferrari v posledných rokoch veľmi neprekvapil bývalého pilota Scuderie Felipeho Massu. Brazílsky pretekár priznal, že svojmu dlhoročnému zamestnávateľovi naďalej veľmi fandí, no stajňa z Maranella už dávno nehrá v efjednotke prvé husle.

Aj keď bolo Ferrari niekoľkokrát blízko a malo v kokpite majstrov sveta ako Fernando Alonso či Sebastian Vettel, na titul čaká už od roku 2007. Bývalého dlhoročného pilota tímu Felipeho Massu táto negatívna séria vraj nijak nešokuje.

„Nie, neprekvapilo ma to. Svoje najlepšie roky zažilo Ferrari s Michaelom Schumacherom a potom v sezónach 2006, 2007 a 2008,“ povedal Massa, ktorého cituje Motorsport-Magazin.com. Ten pomenoval aj hlavný dôvod, ktorý podľa neho stojí za chýbajúcimi úspechmi.

„Od roku 2009 už Scuderia nebola tým najlepším tímom. Prebehlo množstvo zmien a je dôležité si v takýchto situáciách udržať chladnú hlavu. Pre Ferrari to však je náročné,“ dodal Massa.

V rokoch 2010, 2012, 2017 a 2018 však mala Scuderia reálnu šancu nejaký ďalší titul uchmatnúť, avšak to sa nepodarilo. Po vydaní technických direktív na konci sezóny 2019 sa Ferrari prepadlo o niekoľko poschodí nižšie. Ani za dva roky sa z toho tím okolo Mattiu Binotta nedokázal spamätať do takej miery, aby vybojoval aspoň víťazstvo v pretekoch.

Rok 2022 však so sebou prináša veľkú príležitosť. Nové pravidlá snáď prinesú vyrovnanejšie šance a možnosť, že rozhodujúcim faktorom sa postupom času stanú samotní piloti, ktorých má Ferrari nepochybne veľmi kvalitných. „S veľkými zmenami môžu prísť aj veľké prekvapenia. Myslím si však, že tímy ako Mercedes a Red Bull budú stále na čele, možno aj Ferrari a McLaren. Za normálnych okolností je najpravdepodobnejšie, že veľké tímy začnú nový ročník na čele štartového poľa,“ hovorí Massa.

„Verím, že vďaka zmene pravidiel môže Ferrari v roku 2022 začať opäť vyhrávať. Som Ferrarista, avšak nie je to jednoduché. Chce to množstvo tvrdej práce a chladnú hlavu, aby ste dosiahli dobré výsledky,“ dodal Massa.

Ten okrem Ferrari sleduje samozrejme aj pilotov tohto tímu a ako už niekoľkokrát povedal, tandem Charles Leclerc – Carlos Sainz sa mu veľmi pozdáva. „Problém Ferrari nespočíva v jazdcoch, ale v aute a tíme samotnom. Sainz a Leclerc sú veľmi dôležitou jazdeckou dvojicou,“ povedal Brazílčan.

Súvisiace články