logo F1online.sk

Podľa BBC chystá FIA novú riadiacu štruktúru, Masiho odchod je vraj na spadnutie

Michael Masi
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2022

Riadiaci orgán FIA plánuje zaviesť novú riadiacu štruktúru vo vedení pretekového manažmentu, je to reakcia na úsilie zamedziť podobným problémom, aké sme videli v posledných pretekoch sezóny v Abú Zabí. Informovala o tom britská televízia BBC.

Ako zabrániť, aby sa podobné pochybenia už neopakovali? Pred časom FIA informovala o tom, kedy vyšetrovanie udalostí z Abú Zabí začne aj ako bude prebiehať. V rámci zbierania informácií a stanovísk žiadala o vyjadrenie aj samotné tímy. Výsledky majú byť prezentované Komisii F1 vo februári.

Portál RacingNews365.com informoval o tom, že na 3. februára je naplánované mimoriadne zasadnutie Svetovej motoristickej rady. Jednou z možných tém môžu byť aj udalosti z Abú Zabí a reakcia riadiacich orgánov. Na oficiálne stanovisko si tak ešte nejaký ten čas počkáme.

Britská BBC odvolávajúc sa na svoje vlastné zdroje vo štvrtok informovala o tom, že riešením má byť zavedenie niekoľkých záruk, ktoré pomôžu uvoľniť tlak na pleciach riaditeľa pretekov.

„Mnohí ľudia z prostredia F1 priznávajú, že Masi urobil v záverečných kolách Veľkej ceny Abú Zabí sériu operačných chýb, ktoré boli v rozpore s pravidlami a zavedenými protokolmi – stále existujú vážne otázky o jeho budúcnosti v jeho funkcii,“ píše BBC.

„Zároveň je všeobecne akceptované, že Austrálčan zostal osamotený, izolovaný a vystavený príliš veľkému tlaku. Zdroje uvádzajú, že existuje plán pre zavedenie pomocnej štruktúry pre riaditeľa pretekov.“

„To s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňa vytvorenie akejsi bariéry medzi riaditeľom pretekov a tímami, aby sa tým zabránilo priamemu lobovaniu, ktorému bol Masi v Abú Zabí vystavený zo strany šéfov Mercedesu a Red Bullu,“ uvádza BBC.

„Uvažuje sa tiež o revízii činnosti športových komisárov. Tí sú orgánom nezávislým od riaditeľa pretekov,“ dodáva britská televízia.

Až by sa zdalo, že zdroje BBC počítajú so zotrvaním Michaela Masiho, opak je však pravdou. Podľa týchto informácií totiž niektoré tímy prezidentovi FIA „odporučili“, aby Austrálčana zbavil funkcie. „Niektorí renomovaní insideri nevidia spôsob, ako by Michael Masi mohol vierohodne zastávať svoju funkciu aj v nasledujúcej sezóne, pričom chyby z Abú Zabí sú len tie najnovšie a najväčšie, nie však jediné, ktorých sa v roku 2021 dopustil.“

„Vysokopostavené zdroje hovoria, že podľa najpravdepodobnejšieho scenára budeme mať v sezóne 2022 nového riaditeľa pretekov,“ dodáva BBC.

V tejto veci však vraj nepanuje jednotné presvedčenie. Red Bull napríklad popiera, že by žiadal Masiho odchod, Ferrari uviedlo, že o žiadnej takejto požiadavke nevedia a Williams zas „neverí, že o takejto záležitosti majú rozhodnúť tímy“.

Udalosti z Abú Zabí zostávajú vo svete motoršportu nepochybne témou číslo 1. Podľa BBC vraj FIA dúfala, že táto vec časom trochu utíchne. To sa však nestalo a stále sa hovorí, že pokračovanie kariéry Lewisa Hamiltona, ktorý vraj „stratil dôveru vo FIA“, je závislé od toho, či riadiaci orgán vykoná kroky smerujúce k vyriešeniu obáv zo sezóny 2021.

Súvisiace články