logo F1online.sk

Masaši Jamamoto sa stal konzultantom Red Bullu

Masaši Jamamoto
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 1. 2022

Budovanie vlastnej motorárne pokračuje po materiálnej i personálnej stránke. Po zamestnancoch Mercedesu získal Red Bull ľudí aj od svojho (formálne už bývalého) dodávateľa pohonných jednotiek. K tímu sa pripojí bývalý šéf projektu Hondy vo Formule 1 Masaši Jamamoto.

Honda v minulom roku oficiálne opustila Formulu 1. Jej spolupráca s Red Bullom však naďalej pokračuje, keďže v Milton Keynes ešte nie sú pripravení prevziať všetky povinnosti súvisiace s opravou a produkciou pohonných jednotiek Hondy, ktoré dnes už sú duševným vlastníctvom spoločnosti okolo Dietricha Mateschitza.

Chýba materiálne i personálne zázemie, na ktorých sa usilovne pracuje. Príchod Jamamota, ktorý bol vlastne šéfom Hondy v otázkach jej pôsobenia v motoršporte, je nepochybne cennou posilou. Japonec tento mesiac opustil Hondu a pripojil sa k Red Bullu v úlohe konzultanta, z ktorej bude napomáhať v ich úsilí stať sa plnohodnotným továrenským tímom.

„Založili sme novú spoločnosť,“ povedal Jamamoto v interview pre Motorsport.com. „Podpísali sme kontrakt s Red Bull Powertrains. Na žiadosť Christiana Hornera a Helmuta Marka ich budeme podporovať.“

„Je to kontrakt medzi spoločnosťami, takže ťažko hovoriť o detailoch. V zásade sa však dá povedať, že ako jeden z členov Red Bull Powertrains im budem svojou prácou pomáhať,“ dodal Jamamoto.

Ten vysvetlil, že jeho úlohou bude pôsobiť ako most medzi Red Bullom a Hondou, aby zaistil, že progres bude dosahovaný čo možno najhladšie. „Ak budú chcieť porozumieť japonskej kultúre a kultúre v Honde, môžeme im pomôcť. V podstate je to most medzi Red Bullom a Japonskom,“ povedal Jamamoto, ktorý priznal, že rozhodnutie opustiť Hondu prišlo v čase, keď automobilka oznámila odchod z F1.

„Rozhodol som sa v marci minulého roka. V roku 2016 som bol vymenovaný za šéfa pre motoršport a mojim prvým cieľom bolo vyhrať šampionát Super GT. To sa podarilo v roku 2018. V nasledujúcich troch rokoch som bol oddaný Formule 1. Od začiatku som si myslel, že táto práca je vrcholom môjho života,“ hovorí Jamamoto.

„V treťom roku sa nám vďaka jazdeckým schopnostiam Maxa Verstappena a silnému tímu Red Bull podarilo vyhrať titul v F1,“ dodal.

Súvisiace články