logo F1online.sk

Prost by rád zostal v F1: Ponuky zatiaľ nemám

Christian Horner a Alain Prost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2022

Alain Prost je po svojom nedávnom odchode z Renaultu nezamestnaný. Na úrade práce sa zrejme hlásiť nemusel, keďže už je v podstate v dôchodkovom veku, ale do penzie sa štvornásobný šampión určite nechystá. Rád by sa naďalej pohyboval v prostredí Formuly 1, ktorú považuje za svoju rodinu.

Po odchode z tímu Alpine, ktoré sa nezaobišlo bez kontroverzie (písali sme o tom tu), nemieni štvornásobný šampión Formulu 1 opustiť. Myslí si, že potenciálnemu záujemcovi toho môže ponúknuť naozaj veľa. „Zatiaľ som nedostal žiadnu ponuku, som v podstate voľný,“ povedal Prost v rozhovore pre RacingNews365.com.

„Mám s Formulou 1 obrovské skúsenosti, ktoré stále môžem využiť a aj ich využijem, pretože toto je skoro celý môj svet. V istom zmysle je to moja rodina a každého tu poznám. Aby som to však dal na pravú mieru, prácu v F1 si nehľadám.“

„Možno sa mi naskytne príležitosť sa o moje skúsenosti s niekým podeliť, pritom hovoríme o asi 40 rokoch skúseností v rozličných tímoch,“ hovorí Prost.

„Som hrdý na to, čo všetko som dosiahol. Nie je to ľahké, ale chcem sa tým naďalej baviť. Nemám momentálne žiadny projekt, ktorému by som sa venoval a ešte neviem, čo budem robiť. Nie je to však problém, veď mám 66 rokov a mám nejaké aktivity aj mimo F1. Ak však mám povedať úprimne, tak áno, určite je mojim cieľom zostať nejako prepojený na Formulu 1,“ dodal štvornásobný majster sveta.

Ten sa nedávno pochválil aj tým, že uvažoval o kandidatúre na post prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie. Hovoril tiež s Grahamom Stokerom, neúspešným kandidátom na tento post. Ak by uspel, zrejme by sa zapojil do novej štruktúry FIA pod Stokerovým vedením.

„Na prezidenta som chcel kandidovať, bol som na to pripravený, ale už bolo neskoro,“ priznal Prost. „Hovoril som s bývalým prezidentom Jeanom Todtom, taktiež s Grahamom. Myšlienka bola, že ak by sa stal prezidentom, zostal by som nejakým spôsobom zapojený vo Formule 1, čo by bolo zaujímavé.“

„Bavil som sa aj s novým prezidentom ešte pred voľbami, ale nie o tomto. Teraz je tam okolo neho nová organizácia a neviem, čo sa bude diať ďalej,“ dodal.

Jedno však vie, určite sa chce vyhnúť podobnému prostrediu, aké ho obklopovalo v tíme Alpine, kde ani poriadne nevedel, čo je jeho úlohou. Najprv bol v tíme poradcom, neskôr mal post nevýkonného riaditeľa Renault Sport.

„Musí to byť celkom jasné. Moja pozícia v Renaulte jasná nebola a ľudia sú veľmi žiarliví, pretože na seba chcú strhnúť pozornosť. Takže na niečo také veľký pozor a aj preto nie je jednoduché mať jasný cieľ. Ako som povedal, prácu si hľadať nebudem, ale som otvorený načúvať. Už som mal jeden alebo dva telefonáty a zvážim, čo by mohlo byť zaujímavé,“ povedal Prost.