logo F1online.sk

Znechutený Prost vysvetľuje, ako to (ne)fungovalo v Alpine

Esteban Ocon, Alpine, ilustračné
© Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

V Alpine sa nám dejú veci! Odchádzajú dôležité postavy, ktoré zas majú nahradiť ľudia z iných tímov. Francúzsku stajňu opúšťa aj 66-ročná pretekárska legenda a poradca Alain Prost, no pri odchode si s vedením nepodávali ruky, neobjímali sa a ani si negratulovali k skvelej práci. Bol to chladný a trpký rozchod.

Písal sa 17. január 2022, keď zahraničné médiá priniesli nečakanú správu o tom, že Alain Prost končí. Bola to trochu zvláštna novinka; samotný Alpine k odchodu štvornásobného majstra sveta nepovedal ani slovko rovnako ako po odchode Marcina Budkowskeho. Vari sa nerozišli v dobrom?

Alain Prost to potvrdil v pondelok na sociálnych sieťach. “Veľmi ma sklamalo, akým štýlom dnes boli oznámené tieto novinky! Dohodli sme sa, že to oznámime spoločne s Alpinom! Prepáčte, toto bolo bez rešpektu! Odmietol som ponuku, ktorú mi predložili v Abú Zabí, a to kvôli osobným vzťahom. A mal som pravdu. Tímom v Enstone a Viry odkazujem: Budete mi chýbať.”

Francúzska formulová legenda sa, prirodzene, nehnevala na radových zamestnancov Alpinu, v žalúdku mu ležalo vedenie stajne, konkrétne výkonný riaditeľ Laurent Rossi. V čom mal teda Prost pravdu, o ktorej hovorí? O tom povedal viac v rozhovore pre francúzsky L’Équipe, v ktorom opísal, že v Alpine bol už dlho piatym kolesom na voze.

“V sezóne 2021 sa to všetko z môjho pohľadu rozvracalo, nadobudol som dojem, že tí starí budú musieť odísť. Ja akceptujem zmenu, vo Formule 1 nemusíme robiť veci donekonečna rovnako, môžeme ich robiť aj inak, a to sa dialo aj počas minulého roka. Avšak, mne to prišlo príliš komplikované,” vysvetľuje Alain Prost.

Hneď aj pokračoval, podľa čoho nadobudol dojem, že vedenie sa chcelo zbaviť všetkých, ktorí nevyznávali “nový” štýl: “Už som nebol súčasťou diskusií, niekedy som s rozhodnutiami nesúhlasil, niekedy vôbec, no musel som vonkajšiemu svetu prezentovať oficiálny postoj tímu.”

“Ako člena správnej rady ma o niektorých rozhodnutiach do poslednej chvíle neinformovali. Už si ma nevypočuli, v poriadku, ale aspoň ma mohli včas informovať. Je to vec rešpektu. Vzťahy boli čoraz komplikovanejšie, cítil som veľa závisti,” prezrádza Prost narážajúc na Laurenta Rossiho, ktorý vraj nestrpí, aby mu niekto nebodaj protirečil. “Laurent Rossi chce byť samovládcom, ktorého nik nebude obťažovať.”

“On sám mi povedal, že moje rady už nepotrebuje. To bolo v Katare. V Abú Zabí mi aj napriek tomu ponúkol nový kontrakt, ktorý som odmietol. Keď prídete na okruh a šéf tímu sa vám ani len neodzdraví, nie je to vtipné. Už v tom nebol žiaden rešpekt, to skrátka nemôže fungovať.”

“Chcem zdôrazniť, že tomuto projektu stále verím, je to ambiciózny plán, ktorý motivuje celú spoločnosť, avšak zároveň majú túžbu z neho vylúčiť mnohých ľudí. Laurent Rossi chce všetku pozornosť len pre seba,” uviedol víťaz 51 veľkých cien F1.

Figúrky na šachovnici Alpinu posúva sám Rossi. Po Marcinovi Budkowskom sa tak sám pripravil aj o Alaina Prosta. Podľa zákulisných špekulácií by novou posilou mal byť Otmar Szafnauer. S ním by mal do tímu prísť aj nový partner BWT, ktorý má údajne v pláne opustiť Aston Martin.

Alain Prost ľutuje, akým štýlom sa vedenie stajne pustilo do tejto obnovy. “Do tímu prichádzajú nové osobnosti. Páčilo by sa mi, ak by prišiel Otmar Szafnauer, vysoko si ho vážim, no nik by nemal zabudnúť na to, že tú skutočnú prácu odvádzajú odborníci vo Viry a Enstone, oni neúnavne pracujú na tomto projekte. Proti zmene nemám nič, no nepáči sa mi, keď ľudí absolútne nerešpektujete. V pretekárskom tíme milujem práve tú ľudskosť.”