logo F1online.sk

Claire podpísala veľmi dobrý kontrakt, hovorí o svojej zmluve Russell

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2022

Už-už sa zdalo, že George Russell zostane „zaseknutý“ vo Williamse ďalšiu sezónu. Britský mladík strávil na chvoste štartového roštu tri roky a jeho prestup do Mercedesu mal podľa mnohých prísť už skôr. Sám George však hovorí, že to jednoducho nebolo možné. Jeho prvý kontrakt poslal všetky esá do rúk Williamsu.

Keď Russell v roku 2018 podpisoval kontrakt s tímom z Grove, vedel, že buď podpíše „zmluvu s diablom“ alebo sa do F1 nepozrie. Z pochopiteľných dôvodov zvolil prvú možnosť, aj keď to znamenalo faktickú nemožnosť posunúť sa do Mercedesu pred jej vypršaním.

„S Williamsom sme podpísali dosť striktnú zmluvu. Tie tri roky, na ktoré sme podpísali, boli jasne dané. Claire Williamsová podpísala veľmi dobrý kontrakt, pretože mala garantovanú všetku moc,“ hovorí Russell v podcaste pre Motor Sport Magazine.

„Williams mal poslednú voľnú sedačku vo Formule 1. Mohol som si vybrať medzi týmto a možnosťou, že v F1 nebudem vôbec. Všetko tam bolo stanovené v prospech Williamsu.“

„Samozrejme, chcete trochu flexibility, pretože nikto nevie, akú bude mať váš tím výkonnosť. Verili sme však, že sa Williams posunie k lepším výsledkom. Boli sme pripravení na tri roky, hovoril som si, že pre môj vývoj to bude dobré a myslím, že to tak aj skutočne bolo,“ dodal britský pretekár.

Ten prežil naozaj búrlivú juniorskú kariéru. Ak by po ňom koncom roka 2015 nesiahol Mercedes, zrejme by skončil s BMW v šampionáte DTM. Jeho cesta skrz juniorské série bola v nasledujúcich troch rokoch hladká a získal si povesť veľkého talentu. Tú počas troch rokov v F1 aj potvrdzoval, no čakanie na šancu v Mercedese sa zdalo aj tak dosť dlhé.

„Myslím, že Bahrajn v roku 2020 (VC Sachíru, pozn. red.) bol pre mňa kľúčovým momentom. Všetky pochybnosti boli fuč,“ povedal Russell. „Na konci dňa to bol Toto Wolff, ktorý rozhodol. Sledoval moju kariéru veľmi podrobne a myslím si, že veril v moje schopnosti. Tieto preteky teda nezmenili nič na jeho postoji.“

Napriek fantastickému výkonu v Bahrajne aj dôvere Tota Wolffa však musel Russell aj rok 2021 „pretrpieť“ vo Williamse. Ani trochu mu to však nevadí. Stále je mladý a verí, že lojalitu, ktorú Mercedes prejavil Valtterimu Bottasovi, dostane aj on.

„O prestupe do Mercedesu pred sezónou 2021 sa ani veľmi nedebatovalo, pretože sme vedeli, aký vodotesný ten môj kontrakt s Williamsom je. Aj Mercedes vedel, že Williams má všetku moc,“ hovorí Russell.

„Čo veľmi obdivujem na Totovi a Mercedese je ich lojalita. Valtteri bol veľmi dôležitý jazdec, ktorý im pomohol dosiahnuť všetky tie tituly, aj keď ľudia o ňom hovoria negatívne veci alebo že na Lewisa strácal. Bol však neuveriteľne dôležitou súčasťou toho úspechu. Mercedes sa mu chcel odvďačiť svojou lojalitou a aj keď možno máte dva alebo tri zlé preteky, tak vám nepovedia: ‚Ďakujeme pekne, uvidíme sa neskôr‘. Dávajú svojim ľuďom príležitosť a šancu,“ povedal šampión F4, GP3 aj F2.

„Mám 23 rokov a z ich strany nebolo nutné sa niekam ponáhľať. Máme pred sebou celú budúcnosť a myslím, že tá ich lojalita napĺňa mňa aj ďalších dvetisíc zamestnancov Mercedesu dôverou. Ak budem tvrdo pracovať a prinášať ovocie, odmenia sa mi svojou lojalitou. Nemusím mať teda obavy o svoju prácu alebo budúcnosť. Toto na nich naozaj obdivujem a určite robia veci inak oproti ostatným tímom na rošte,“ uzavrel Russell.

Súvisiace články