logo F1online.sk

Russellov štýl? Niečo medzi Hamiltonom a Buttonom, hovorí Robson

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2022

Ako si bude George Russell počínať v Mercedese? Má potrebné kvality na to, aby sa dokázal v takomto tíme presadiť a jedného dňa vystúpiť na vrchol? Odpovie jeden z najpovolanejších, šéf Williamsu pre výkonnosť monopostov Dave Robson.

Ten nazbieral v kariére dosť skúseností a stretol dosť veľa kvalitných pretekárov. Od roku 2010 bol pretekovým inžinierom Jensona Buttona v McLarene. V tom čase tam pôsobil aj Lewis Hamilton. Veľmi významnú rolu má aj v tíme Williams, takže mal to šťastie, že mohol trio Hamilton – Button – Russell sledovať takpovediac z prvého radu. Dajú sa títo traja vôbec porovnať?

„To je dobrá otázka. Myslím, že z pohľadu jazdeckého štýlu boli Lewis a Jenson dosť odlišní, George je taktiež iný,“ odpovedal Dave Robson pre Motorsport.com. „Povedal by som, že je niekde medzi nimi. Do určitej miery je to o využívaní pneumatík, ktoré sa však za ten čas zmenili. Neviem teda úplne presne, aký je Lewisov štýl v súčasnosti.“

„Najdôležitejšou vecou je, že George sa dokáže adaptovať. Jazdí dosť inštinktívne a myslím si, že sa bude ďalej zlepšovať. Má talent,“ dodal Robson.

Práve schopnosť sa prispôsobiť bude George vo svojom prvom roku s top tímom potrebovať. Čaká ho totiž nový vesmír v jednom z najlepších tímov nielen posledných rokov, ale celej histórie Formuly 1. Tím je nový, auto bude nové a v neposlednom rade bude nový i tímový kolega. Jazdiť a bojovať na čele je niečo úplne iné než na konci poľa.

„Pre týchto chlapcov sú víkendy o niečom inom než pre ostatných, hlavne v sobotu, ale tiež celá dynamika pretekov je odlišná, ak bojujete na čele,“ hovorí Robson.

„Niet pochýb o tom, že George sa toho stále musí veľa učiť, pretože pracovať s Mercedesom je o niečom celkom inom než pracovať s Williamsom. Pokiaľ však ide o jeho štýl a prístup, určite na tom nie je horšie ako Hamilton a Button. Jeho pracovná morálka a spôsob, akým dokáže tím spojiť, spolu so schopnosťami a sebadôverou pri rozhodovaní, sú skutočne kľúčovými faktormi,“ povedal jeden z najdôležitejších mužov tímu Williams.

„Veľa jazdcov má talent, ale on má tiež všetko potrebné k tomu, aby z tímu dostal to najlepšie a urobil správne rozhodnutia pod tlakom rozhodujúcich okamihov,“ uzavrel Robson.

Súvisiace články