logo F1online.sk

Jamamoto očakáva, že Honda sa ešte vráti

Masaši Jamamoto
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 1. 2022

Japonská automobilka Honda po roku 2021 opustila Formulu 1. Skončil tak už štvrtý stint tohto japonského výrobcu v efjednotke. Prvý sa uskutočnil medzi rokmi 1964 a 1968, druhý v rokoch 1983 až 1992, tretí v 2000 až 2008 a ten posledný v období od roku 2015 do 2021. Ako vidíme, Honda šport opúšťa a vracia sa v pravidelných cykloch. Jej šéf pre motoršport Masaši Jamamoto si myslí, že ani toto nebol posledný stint Japoncov v F1.

Napriek tomu, že väzby na Red Bull zostanú živé aj v tomto roku, Honda už oficiálne nie je dodávateľom pohonných jednotiek. Jej inžinieri by v spolupráci s Red Bullom mali pokračovať vraj až do roku 2025, teda samotného konca cyklu súčasných motorových pravidiel. O rok neskôr prídu nové predpisy, ktoré lákajú automobilky z koncernu Volkswagen. Hondu však nie. Tá pred časom ústami svojich zástupcov odmietla návrat na rošt v roku 2026.

Šéf značky pre motoršport Masaši Jamamoto si však myslí, že v určitom momente v budúcnosti príde opäť bod, kedy Japonci budú zvažovať svoj návrat a napokon sa aj vyslovia v jeho prospech. „Ja osobne dúfam a aj očakávam, že sa Honda vráti do Formuly 1.“

„Bude záležať od mladých ľudí v Honde, ak budú zapálení pre motoršport, môžu presvedčiť starších kolegov vo vedení, aby sa vrátili. História sa opakuje, takže dúfam, že sa to môže stať,“ hovorí Jamamoto.

V Honde si pri svojom odchode môžu odfúknuť a s hrdosťou povedať, že sa im podarilo dosiahnuť niečo nádherné. Situácia bola o to náročnejšia, že od počiatku pandémie malo Japonsko omnoho prísnejšie protipandemické opatrenia, takže celá logistika bola omnoho náročnejšia než v prípade európskych konkurentov.

„Museli sme sa vysporiadať s logistickými komplikáciami, najmä v dobe pandémie. V našej poslednej sezóne sme museli veľmi tvrdo bojovať, no dokráčali sme až na vrchol. Podarilo sa to vďaka tvrdej práci našich inžinierov a mechanikov, nielen tých na pretekárskej trati. Ani v tých najťažších časoch sa nevzdali a na svojej ceste urobili množstvo technologických prelomov,“ chváli Jamamoto svojich ľudí.

„Samozrejme, bez našich skvelých partnerov by sme nemohli dosiahnuť takéto výsledky. S Red Bullom sme vyhrali titul a tento tím nám počas náročných troch rokov pomohol napredovať, v AlphaTauri nás privítali s otvorenou mysľou.“

„Nemali by sme zabúdať ani na McLaren, s ktorým sme túto éru v roku 2015 začali. Tiež na všetkých jazdcov, ktorí s nami pracovali a vložili maximum, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Môžeme povedať, že tento projekt bol úspešný a šport opúšťame s vedomím, že sme pomohli Maxovi Verstappenovi stať sa majstrom sveta,“ uzavrel Jamamoto.

Súvisiace články