logo F1online.sk

Armstrong v akadémii Ferrari končí, novou superhviezdou Ollie Bearman

Oliver Bearman
© Twitter/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 1. 2022

Jazdeckú akadémiu Ferrari (FDA) čaká presne trinásty rok jej existencie. Scuderia na svojich oficiálnych stránkach uviedla deväť pilotov a pilotiek, ktorí budú súčasťou jej programu v roku 2022. S akadémiou sa rozlúčil Novozélanďan Marcus Armstrong, naopak, pribudli dvaja noví mladíci a ďalšia talentovaná slečna.

Callum Ilott (ten je formálne ešte stále členom, aj keď v roku 2022 nebude v akadémii fakticky pôsobiť), Robert Švarcman, Mick Schumacher, Arthur Leclerc, Dino Beganovic, James Wharton, Maya Weugová, Oliver Bearman, Rafael Camara a Laura Campsová Torresová. To sú mená mladých mužov a slečien, ktoré budú v roku 2022 hájiť farby Ferrari na rôznych úrovniach svetového motoršportu. Svoje mladé nádeje privítali v Gestione Sportiva ich šéfovia Mattia Binotto, Laurent Mekies a šéf FDA Marco Matassa.

Do Maranella sa dostavilo sedem „študentov“ FDA, Mick Schumacher a Robert Švarcman boli ospravedlnení, nakoľko si plnia povinnosti vo svojich tímoch Formuly 1. Nemecký mladík si plní povinnosti v Haase a ruský pretekár už naplno „zarezáva“ ako testovací pilot Ferrari. Callum Ilott zostáva členom akadémie, avšak nebude participovať na jej programe, takže v Maranelle taktiež chýbal.

Mladíkov a mladíčky čaká prvý tohtoročný kemp. Počas štyroch dní sa budú vzdelávať na viaceré témy, napríklad pretekárske inžinierstvo, výživa, rozhodovanie pod tlakom, nové technické pravidlá FIA a tiež podstúpia rozličné fyzické i psychologické testy.

Čo ich čaká v tomto roku? Povinnosti Schumachera a Švarcmana sú jasné. Callum Ilott je naďalej členom akadémie, zo svojich povinností však bude do značnej miery ospravedlnený, nakoľko bude pretekať v americkej sérii IndyCar. Nedostane tak patričnú podporu, no zostáva členom aj počas tohto „medziročníka“.

Ferrari tak nebude mať v tejto sezóne svojho zástupcu vo Formule 2. Švarcman tam pokračovať nebude a cesty FDA a Marcusa Armstronga sa rozišli. Novozélandský pretekár by mal v F2 pokračovať, ale už nie ako jazdec Ferrari.

Dve horúce želiezka však Scuderia bude mať vo Formule 3. Prvým je Arthur Leclerc, ktorý tu pretekal aj vlani, druhým Ollie Bearman. Tento britský mladík bude kolegom Leclerca v tíme Prema a jeho životopis je viac ako úchvatný. V roku 2021 získal tento iba šestnásťročný Brit hneď dva tituly, v nemeckej i talianskej F4, čo sú dosť kvalitné šampionáty.

Dovolíme si tvrdiť, že Bearman sa rýchlo stane (ak sa ešte nestal) novou hlavnou hviezdou akadémie Ferrari. Tento rodák z Chelmsfordu by mohol napodobniť Charlesa Leclerca, Georgea Russella či Oscara Pisatriho a už vo svojej nováčikovskej sezóne bojovať o tituly v F3 a neskôr i F2. Podľa mnohých nie je otázkou či, ale kedy sa Oliver posunie do Formuly 1.

„Ollie vybojoval titul v talianskej i nemeckej Formule 4, čo sú dve najkvalitnejšie série tejto kategórie na svete. Vyhral sedemnásť pretekov a desaťkrát stál na pole position. Na základe jeho skvelých výkonov bolo rozhodnuté, že tento Angličan by mal preskočiť pôsobenie vo Formule Regional a rovno sa pobiť v jednom z najvyrovnanejších šampionátov na svete,“ uvádza Ferrari vo svojom stanovisku.

Tú nepreskočil bosensko-švédsky mladík Dino Beganovic. Sedemnásťročný rodák Linköpingu vlani jazdil vo Formule Regional a skončil na celkovom trinástom mieste. O potenciáli Leclerca, Beganovica i Bearmana v mnohom napovie aj ázijská Formula Regional. Tá štartuje už o pár dní 22. januára.

Maya Weugová, James Wharton a Rafael Camara sa v tomto roku predstavia v talianskej Formule 4. Pre sedemnásťročnú Belgičanku to bude druhý rok v tomto šampionáte. Vlani skončila bez bodu na 35. mieste. Pre Whartona a Camaru to bude po prechode z motokár ich prvý rok vo formulách. Šestnásťročná Španielka Laura Campsová Torresová bude pokračovať vo svojej kariére v motokárach.