logo F1online.sk

Johansson dúfa, že sa z Formuly 1 nestane wrestling na štyroch kolesách

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2022

Od poslednej veľkej ceny nám už uplynul takmer celý mesiac, emócie vychladli. Teraz nastal čas sa naozaj triezvo pozrieť na to, kam sa vlastne uberá Formula 1. Bývalý pretekár F1 Stefan Johansson má obavy, či si kráľovná motoršportu nezvolila cestu wrestlingu a či postupom času nezačne viac a viac vyzdvihovať zábavnú stránku aj za cenu potlačenia tej športovej.

Stefan Johansson sa na svojom osobnom blogu pustil do Formuly 1 a aj Michaela Masiho za to, ako prebehla posledná Veľká cena Abú Zabí. Rozhodnutia riaditeľa pretekov podľa neho “nedávali zmysel zo žiadneho uhla pohľadu”. Vraj zanevrel aj na poslednú štipku “zdravého rozumu”, keď sa mal postarať o to, aby záver veľkej ceny prebehol férovo.

“Pred pretekmi som poskytol pár rozhovorov, v ktorých ma žiadali, aby som predpovedal výsledky. Ja som to okomentoval tak, že aj keď dúfam, že sa budem mýliť, podľa mojej predpovede sa v pretekoch nebude rozhodovať medzi týmito dvoma jazdcami, ale rozhodovať bude skôr riaditeľstvo pretekov, ktoré opäť prijme rozhodnutie úplne náhodne, ako to tak často sledujeme v uplynulých sezónach,” uvádza Stefan Johansson. “Posledné preteky boli len kulmináciou série neuveriteľne zlých rozhodnutí, ktoré v priebehu roka akosi eskalovali.”

Držiteľ dvanástich pódií zo sezón 1985 až 1989 pochybuje o tom, či je súčasný riaditeľ pretekov vhodný na svoju pozíciu, ktorá si vyžaduje veľkú odolnosť voči tlaku a krištáľovo jasné chápanie pohľadu jazdca aj pohľadu tímu.

“O Masim toho veľa neviem, ale je mi jasné, že mu chýba pochopenie pre základy bojov koleso na koleso a pre to, čo je z pohľadu pretekania akceptovateľné. Niektoré z jeho rozhodnutí z posledných štyroch pretekov boli zarážajúce a len ťažko sa mi sleduje to, čo sa deje v F1, ona má byť kráľovnou motoršportu. Charlie (Whiting, pozn. red.) to tu už poznal a vedel o všetkých trikoch. Nikdy by nedopustil, aby veci takto eskalovali až do bodu, keď sa takmer každé preteky končia nejakou kontroverziou,” zdôrazňuje 65-ročný Švéd.

Z pohľadu Liberty Media je to azda aj želaný stav, zamýšľa sa Johansson. Čím viac kontroverzie, tým väčšie masy to dokáže prilákať. Problém je však v tom, že skutoční fanúšikovia Formuly 1 po pretekoch vypínajú televízory znechutení.

“Myslím si, že Max a Lewis si titul zaslúžili rovnako, obaja jazdili na veľmi vysokej úrovni a rovnako pracovali oba ich tímy. Bol by to taký úžasný záver sezóny, keby sa na trati rozhodlo férovo,” pokračoval Johansson. “Namiesto toho sme sa dočkali tejto nekonečnej kontroverzie a polarizácie. Som si istý, že ľudkovia v Liberty sa nesťažujú, keďže toto posunulo Formulu 1 na úplne iný level po stránke sledovanosti.”

No treba si dať pozor. “Ak budeme pokračovať týmto smerom a zábava bude mať vyššiu prioritu ako šport, tak sa dostaneme do veľmi nebezpečného teritória. Len veľmi nerád by som videl, keby sa z Formuly 1 stala motoršportová verzia wrestlingu, kde ide len o šou a šport nasleduje až po zábave.”

Zábava by mala byť akousi nadstavbou tohto športu, nie jeho stredobodom. Podľa Stefana Johanssona je príkladom takej nadstavby séria Drive to Survive, ktorá častokrát pre dramatizáciu prifarbí isté momenty. Problém nastáva, keď žiadne momenty prifarbovať nebude musieť, pretože už v neupravovaných záberoch bude mať kontroverzie až-až.

“Šou Netflixu výrazne pomohla pozdvihnúť povedomie o F1, a to najmä v USA,” uznáva. “Viem, aké majú mnohí piloti a tímy z toho pocity, ale nemôžete odškriepiť dopad, ktorý tá séria má. Ja osobne som to musel vypnúť po pätnástich minútach.”

Šport byť taký nemusí. “Myslím si, že smerom do budúcna musíme nájsť správny balans. Uznávam, že sociálne siete a marketing je dôležitý, ale mrzelo by ma, keby sa z jazdcov stali komedianti či klauni namiesto odvážnych mladých mužov, ktorí si v nedeľu popoludní robia svoju prácu.”

Súvisiace články