logo F1online.sk

V Spa-Francorchamps sa usilovne pracuje

Spa-Francorchamps, Belgicko
© Circuit de Spa-Francorchamps
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2022

Obrovská osemdesiatmiliónová investícia zasiahla mnohé časti legendárneho belgického okruhu Spa-Francorchamps, nezmení sa však tvar žiadnej zákruty. Cieľom je modernizovať zariadenia a pomôcť vylepšiť bezpečnosť okruhu. Najväčšiu pozornosť, samozrejme, budí úsek zákrut Eau Rouge a Raidillon.

V legendárnom úseku zákrut sa v posledných dvoch rokoch odohralo niekoľko vážnych nehôd. O život tu prišiel Anthoine Hubert, v tomto roku tu došlo k nepeknej nehode v ženskej Sérii W a zranenia tu počas 24-hodinovky utrpel Jack Aitken. V Spa sa preto rozhodli pre zásadné zmeny.

Úpravou prešli výbehové zóny na ľavej strane trate. Kvôli tomu bolo nutné vyrúbať časť miestneho lesa. Vďaka tomu sa rozšíria bariéry a výbehové zóny na tejto strane. Veľkým problémom totiž bol pri spomínaných nehodách fakt, že autá sa po náraze do bariéry zvykli odraziť späť na trať, priamo do cesty ostatným pretekárom.

Okrem výrubu stromov bola tiež zbúraná ikonická chata Raidillon, ktorú nahradí nová krytá tribúna pre 4600 divákov a VIP boxy. Asi nie je ťažké predpokladať, že vstupenky na túto novú tribúnu budú najdrahšie.

V minulých týždňoch sa na sociálnych sieťach objavili informácie, že dôjde aj k zmene podoby samotného tvaru zákruty Eau Rouge, ale nie je to vôbec pravda. Jediné, čo sa v tomto mieste zmení, sú výbehové zóny. Tvar zákruty zostane nezmenený.

Pracuje sa aj v ďalších zákrutách. Aj tu ide „len“ o zmeny v podobe úprav výbehových a štrkových zón. Jedná sa hlavne o zákruty La Source a Les Combes. V Les Combes boli tiež bariéry posunuté o čosi ďalej, čím sa zväčší úniková plocha, podobne tak v zákrute Malmedy.

Posledná veľká zmena únikových a štrkových zón sa týka zákruty Blanchimont. Aj tu budú bariéry posunuté o čosi ďalej a vytvorí sa cesta pre servisné vozidlá.