logo F1online.sk

Gasly organizuje vo štvrtok večer v Spa spomienku na Huberta a van ‘t Hoffa

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2023

Belgický víkend bude zrejme už navždy spojený s veľkými emóciami. Smrť Anthoina Huberta vo Formule 2 v roku 2019 a Dilana van ‘t Hoffa vo Formule Regional v tomto roku sú krutou pripomienkou nebezpečnosti nášho športu. Pierre Gasly, najlepší priateľ Anthoina Huberta, prichádza aj v tomto roku do Spa s veľkými emóciami. K modlitbe a každoročnému kladeniu venca na mieste tragickej nehody z roku 2019 organizuje na štvrtkový večer aj spoločnú spomienku na pamiatku dvoch mladých pretekárov.

Gasly to nazval „Beh pre Anthoina“, na ktorý pozýva každého člena padoku F1, F2 a F3, aby sa pridal k spomienke na pamiatku Huberta a nedávno zosnulého Dilana van ‘t Hoffa vo Formule Regional.

Pierre na tlačovej konferencii pred štartom belgického víkendu priznal, že aj štyri roky po tragédii ho na tomto mieste premáhajú emócie. Na jednej strane je Spa jedným z jeho najobľúbenejších okruhov, na druhej ho však poučenia z minulosti nútia konať v mene pamiatky na dva vyhasnuté životy.

„Som emocionálny človek,“ povedal Gasly. „Miesta si spájam s emóciami a v Spa som prežil tie najhoršie emócie za celý môj život. Zároveň je to však jeden z mojich obľúbených okruhov, takže prežívam veľmi protichodné pocity.“

„Milujem túto trať a milujem jazdu na tejto trati, ale zároveň nikdy nezabudnem na pocit, keď som schádzal dolu schodmi tu v padoku a rodičia mi oznámili tú príšernú správu.“

„Je to veľmi ťažké, ale prijal som to a jedného dňa sa s tým musíte naučiť žiť. Nech to znie akokoľvek smutne, taký je skrátka život,“ dodal Gasly.

Francúzsky pretekár priznal, že myšlienka na zorganizovanie podobnej akcie v ňom žije už niekoľko mesiacov. Sám si uvedomuje, že aj keď pre mnohých ľudí vonku to nie je také významné, preňho je takáto spomienka nesmierne dôležitá.

„Pre niektorých ľudí je to možno malé a bezvýznamné, ale pre mňa je to niečo obrovské a významné. Začalo to niekedy v úvode sezóny a všetci vedia, aký blízky som si bol s Anthoinom a ako blízko mal k nášmu tímu,“ hovorí Gasly.

„Organizovali sme to už dávno pred tou tragickou udalosťou spred niekoľkých týždňov. Podľa mňa je jednoducho skvelé, keď sa niečo podobné podarí a môže sa spojiť celá pretekárska rodina,“ dodal Gasly.