logo F1online.sk

Williams vysúdil od ROKiT-u odškodné takmer 36 miliónov

George Russell
© George Russell/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2022

Spomínate si ešte na spoločnosť ROKiT, ktorá bola titulným sponzorom tímu Williams? Podobne ako Rich Energy v Haase, aj ROKiT sa ukázal ako veľmi nespoľahlivý partner. Na jar 2020 sa tímu z Grove z ničoho nič obrátili chrbtom. Niečo také, samozrejme, nie je v poriadku a súdy to teraz potvrdili.

Tento nečakaný obrat ROKiT-u mal ďalekosiahle dôsledky. Strata najdôležitejšieho sponzora napokon prinútila rodinu Williamsovcov stajňu predať, hoci odchod významného partnera nebol jediným dôvodom. Právnici tímu však pokračovali v súdnom spore, ktorý napokon dotiahli do úspešného konca.

Telekomunikačná spoločnosť ROKiT sa pred štartom sezóny 2019 stala titulným sponzorom Williamsu na základe trojročnej zmluvy. Avšak ešte v priebehu toho istého ročníka bola vzájomná spolupráca rozšírená a predĺžená o ďalšie dva roky, čím sa táto firma mala stať titulným partnerom stajne až do konca roku 2023.

Odklad štartu sezóny 2020 a neistá finančná situácia však primäla ROKiT otočiť a svoju podporu stiahnuť. Williams sa bránil súdnou cestou a zdá sa, že ich boj by mohol byť na začiatku roka 2022 na konci. Arbitrážny súd v Spojených štátoch odmietol argumenty ROKiT-u a spoločnosti uložil povinnosť vyplatiť stajni 35,7 milióna dolárov za nesplnenie zmluvných záväzkov. Nadviazal tým na rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho súdu v Londýne, kde mal súd na vec rovnaký názor ako britská stajňa.