logo F1online.sk

Buttonovi je ľúto, že McLaren to s Hondou vzdal tak skoro

Honda
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala4. 1. 2022

Ktovie, ako by na tom bol McLaren dnes, keby sa v septembri 2017 nerozhodol ukončiť spoluprácu s Hondou. Podľa Jensona Buttona je veľká škoda, že toto trojročné partnerstvo sa skončilo tak skoro a nebol to McLaren, kto by z práce japonských inžinierov vyťažil. Avšak na druhej strane ho teší, že sa Honda z kráľovnej motoršportu nevytratila bez odmeny za svoju tvrdú prácu.

Keď Honda ohlásila návrat do Formuly 1, v padoku zavládlo nadšenie. Špekulovalo sa, aké výkonné pohonné jednotky poskytne McLarenu a mnohí snívali o tom, že budú víťazné. Japonci sa totižto nechystali vstúpiť do Formuly 1 na začiatku novej éry v roku 2014, ale s ročným oneskorením. Pri vývoji im to však veľmi nepomohlo a od konkurencie toho veľa neodkukali. Pohonná jednotka mala katastrofálne parametre. Výraznejšie sa začali zlepšovať až po podaní si rúk s červenými býkmi.

“Bol som s nimi už od začiatku toho projektu a nemali to ľahké,” cituje Jensona Buttona portál motorsport.com. “Keď sa v hybridnej ére predstavili prvýkrát, trápili sa. Bolo jasné, že na ostatných strácajú niekoľko rokov, mali veľké problémy so spoľahlivosťou.”

“Myslím si, že je škoda, že to s nimi McLaren nepotiahol dlhšie. Bolo veľmi ľahké ukázať na nich prstom, keď neboli konkurencieschopní. Ukázali prstom na tú najmenej spoľahlivú časť, ktorou bol motor,” spomína majster sveta z roku 2009.

Sklamaná Honda chcela Formulu 1 opustiť, no pomocnú ruku mu podalo Toro Rosso a následne i Red Bull. A tento krok sa vyplatil. “Teraz pracujú s Red Bullom a všetkými tými skúsenosťami. Vyzerá to tak, že z toho vzniklo naozaj dobré partnerstvo. Je fajn vidieť, že Honda opäť vyhráva, pretože ich posledné víťazstvo spred éry s Red Bullom bolo to moje z roku 2006, čo je poriadne dávna minulosť. Je skvelé vidieť ich opäť vyhrávať.”

Ako to však už Honda zvykne, na prahu veľkých úspechov sa rozhodne odísť. Od novej sezóny už budú inžinieri z Japonska pracovať pod hlavičkou Red Bullu, a to podľa zákulisných informácií až do roku 2025. Doteraz sa predpokladalo, že v roku 2023 odídu aj poslední inžinieri a o všetko sa už bude starať Red Bull.

Zdôvodnenie odchodu Hondy bolo trochu šalamúnske, no Jenson Button aktuálnej situácii rozumie; vraj má najmä finančný charakter. “Oni k pretekaniu pristupujú s veľkou vášňou, je škoda, že odchádzajú. Mám však predstavu o tom, koľko tu míňali. Je to veľa peňazí, takže rozumiem tomu, prečo chcú odísť. Nastal čas. Majú za sebou skvelý rok a pre nich je to kúzelné, pretože ich púť nepatrila k tým najľahším.”

Súvisiace články