logo F1online.skF1online.sk

Albon: V Abú Zabí úradovala aj karma

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 1. 2022

Alex Albon si nemyslí, že by si Max Verstappen majstrovský titul nezaslúžil. Na jednej strane síce uznáva, že v posledných piatich kolách sezóny mal z pekla šťastie, avšak zdôrazňuje, že v predchádzajúcej časti ročníka sa naňho šťastena len mračila. Podľa Alexa Albona si v Abú Zabí karma splatila dlh, ktorý mala voči Maxovi Verstappenovi.

Red Bull neuveriteľným spôsobom vyhral šampionát, ktorý ešte päť kôl pred koncom vyzeral byť stratený. Max Verstappen mal obrovské šťastie, že Nicholas Latifi havaroval, že vyšlo na trať bezpečnostné vozidlo, že riaditeľ pretekov odpratal päť áut o kolo pozadu, ktoré boli medzi ním a Hamiltonom, a že preteky reštartoval okamžite s jedným kolom do šachovnicovej vlajky.

V Mercedese zavládol obrovský smútok až hnev, čo Alex Albon chápe, no na sezónu sa pozerá ako na jeden celok. “Rozumiem obom verziám tohto príbehu, ale musím povedať, že tak trochu verím v karmu. Mám pocit, že veľa rozhodnutí alebo momentov sa vyvinulo v Maxov neprospech.”

“Len sa pozrime na Silverstone, Maďarsko, Džiddu, dokonca aj to prvé kolo v Abú Zabí,” vyratúva čerstvý pilot Williamsu. “Je pravda, že v poslednej chvíli sme mali neskutočné šťastie, ale na druhej strane sme si to šťastie zaslúžili. Nemám nič proti Lewisovi a Mercedesu, ale svojím spôsobom zaúradovala karma, ako tím sme si to v tú nedeľu zaslúžili. Takto sa v priebehu sezóny veci dostávajú do rovnováhy.”

Alex Albon strávil sezónu 2021 v úzadí, no určite sa nenudil. Okrem toho, že robil akéhosi mentora Júkimu Cunodovi, v prípravách pomáhal aj Maxovi Verstappenovi a Sergiovi Pérezovi. Najmä po piatkových tréningoch si sadal v továrni do simulátora, kde celú noc s inžiniermi analyzoval dáta a hľadal lepšie nastavenia.

Albon má tým pádom istý podiel na Verstappenovom titule, na čo je patrične pyšný. “Z tohto titulu máme skvelý pocit, aj ja osobne. Chlapci pracovali neskutočne tvrdo. Nie iba ja, všetci v továrni. Byť za to takto odmenený je skrátka skvelý pocit. Aj keď som ku konečnému výsledku prispel len desatinou percenta, nebolo to zbytočné a tento úspech ma napĺňa spokojnosťou.”

Londýnčan s thajskými koreňmi napokon prezradil, že v závere sezóny sa Red Bull rozhodol pribrzdiť vývoj auta pre rok 2022 v snahe maximalizovať Verstappenove minuloročné majstrovské šance. V tíme boli veľmi radi, že to nebolo zbytočné.

“Keď to začínalo v boji o titul vrieť, presmerovali sme naše úsilie do tohoročného auta. Na preteky v Džidde a Abú Zabí sme toho na simulátore spravili viac ako pred bežným súťažným víkendom. Našťastie to dobre zafungovalo!” pousmial sa Alex Albon.

Súvisiace články

Diskusia