logo F1online.sk

Mekies: Pýtali ste sa to hádam 25-krát a nie, nevyvíjali sme

Charles Leclerc a mechanici na štartovom rošte
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2021

Už na štarte sezóny 2020 bolo jasné, že Ferrari sa v rámci tohto cyklu pravidiel nepodarí získať majstrovský titul. Pre Scuderiu tak začalo čakanie na prvé preteky sezóny 2022 a chlapci z Maranella využili tieto dva roky na čo najlepšiu prípravu. Aj keď ročník 2021 nebol zo strany Ferrari vôbec hrozný, podľa športového riaditeľa tímu Laurenta Mekiesa, Scuderia nijakým spôsobom neskompromitovala svoje úsilie smerom k roku 2022.

Tieto otázky už očividne začali Ferraristov otravovať. Tím z Maranella sa v priebehu sezóny dokázal výrazne zlepšiť a aj ich výkonnosť v porovnaní s rokom 2020 bola veľkým krokom vpred. To však ešte neznamená, že by Scuderia akokoľvek ohrozila vývoj pre rok 2022.

„Nie, nikdy nás ani nenapadlo začať nejaký obšírny vývoj tohtoročného auta,“ hovorí Mekies, ktorého cituje Autosport. „Myslím, že hneď od začiatku sme to dali jasne najavo a rozhodli sa prepnúť na rok 2022.“

„Na začiatku sezóny sme boli dosť pozadu za McLarenom, vtedy sme dúfali, že budeme schopní zabojovať o tretie miesto. Rozhodli sme sa však, že absolútne nijakým spôsobom neskompromitujeme rok 2022. To je tá najjasnejšia odpoveď, akú vám dnes dám.“

„Pýtali ste sa nás to hádam 25-krát a v žiadnom prípade nie. Jediný vývoj, ktorý prebehol v druhej polovici sezóny bola nová hybridná časť pohonnej jednotky, ktorú použijeme aj v budúcom roku,“ hovorí Mekies.

Ferrari prinieslo nový ERS na podujatia v Rusku a Turecku. Od tej doby už malo v súboji o tretie miesto Pohára konštruktérov nad McLarenom prevahu. Napokon je s komfortným náskokom 47,5 bodu pred tímom z Wokingu.

„Rozostupy sú veľmi malé. Môžete sa pozrieť späť a povedať si, že ak by sme ten motor nemali, potom by sme prišli o pár stotín sekundy na kolo, čo vás posunie o x pozícií dozadu. Pole je nesmierne vyrovnané, čo spôsobilo, že sa efekt nového motora javí ako signifikantnejší,“ povedal Mekies.