logo F1online.sk

Leclerc mal smolu, mohol mať o 40 bodov viac, hovorí Binotto

Charles Leclerc, Carlos Sainz, Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala28. 12. 2021

Charles Leclerc v tohtoročnom šampionáte obsadil len siedme miesto, keď ho porazil dokonca aj jeho tímový kolega Carlos Sainz, a to hneď v jeho prvej sezóne. Mattia Binotto však z výsledkov monackého pretekára nie je sklamaný, práve naopak. Zdôrazňuje, že keby nemal toľko smoly, mohol skončiť aj oveľa vyššie, dokonca až pred Sergiom Pérezom.

Scuderii sa v 22 pretekoch sezóny 2021 podarilo ukoristiť dve pole positions, ale ani v Monaku a ani v Azerbajdžane to nedokázala pretaviť do pretekového víťazstva. V uličkách kniežatstva mala pritom obrovskú šancu, no len pár minút pred štartom Leclerc doplatil na následky kvalifikačnej nehody.

Slušné body si mohol odniesť aj z Hungaroringu, no stal sa obeťou v prvej zákrute, v ktorej sa Valtteri Bottas a Lance Stroll nedokázali vyhnúť monopostom pred sebou. Nebyť Leclercovho vypadnutia, mohlo byť z toho azda aj pódium.

Aspoň taký je pohľad Mattiu Binotta, ktorý Charlesa Leclerca chváli za jeho tohtoročné výkony. “Som veľmi spokojný s pokrokmi, ktoré spravil v tejto sezóne. V kvalifikácii bol vždy veľmi rýchly, dokonca aj v poslednej časti sezóny, keď mu Carlos dával azda zabrať o čosi viac. Vždy bol veľmi rýchly.”

Bernie Ecclestone v nedávnom rozhovore prezradil, že sa zhováral s otcom Carlosa Sainza a zistil, že aj ľudia vo Ferrari zostali prekvapení, keď Carlos Sainz na body porazil najväčšiu nádej Scuderie.

Podľa šéfa stajne však treba vypovedať celú pravdu o sezóne Charlesa Leclerca. “Nemali by sme zabúdať na to, že párkrát v tejto sezóne — v Monaku a v Budapešti — nezískal žiadne body, no ja si myslím, že v týchto prípadoch mal len smolu. Ťažko povedať, kde by skončil, keby ju nemal, ale v jeho výsledkoch chýba minimálne 40 bodov. Opakujem teda, že nebyť toho a v šampionáte by skončil oveľa vyššie.”

Ak by sme Charlesovi Leclercovi pripočítali 25 bodov za Monako a ďalších pätnásť by sme našli na iných podujatiach vrátane VC Maďarska, v celkovom hodnotení by poskočil až na štvrtú priečku pred Sergia Péreza. Mexičanovi by sme navyše museli odrátať dva body, keďže v Monaku by neskončil štvrtý, ale zrejme až piaty — všetko za predpokladu, že by sa v pretekoch s Leclercom na čele neudialo nič nečakané.

“Túto sezónu môžem hodnotiť len pozitívne,” hlási Binotto. “Ešte lepšie sa priučil tomu, ako manažovať pneumatiky, ako zvládať rôzne pretekové situácie a ako manažovať svoju rýchlosť v pretekoch. Teší ma progres, ktorý dosiahol.”

S výsledkami stajne však už Binotto nie je taký spokojný ako s výsledkami Charlesa Leclerca. “Nemôžem povedať, že som rád. Neteší nás, keď vidíme iných ľudí oslavovať. My vo Ferrari máme zodpovednosť dostať sa späť na vrchol. Pre Ferrari by vždy malo byť cieľom vyhrávať.”

Súvisiace články