logo F1online.sk

Lekári začnú prebúdzať Zanardiho

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2020

Liečba Alexa Zanardiho po vážnej nehode na handbiku sa posúva do ďalšieho štádia. Po celkovo troch operáciách a takmer mesiaci v umelom spánku lekári pristúpia k ďalšiemu kroku, a teda začnú olympijského šampióna postupne prebúdzať.

V nedeľu to bude presne mesiac od Zanardiho zrážky s protiidúcim autom. Po prevezení do nemocnice taliansky športovec podstúpil dve neurologické operácie a jednu rekonštrukčnú v tvárovej oblasti. Udržiavaný bol v umelom spánku a dýchala zaňho pľúcna ventilácia.

Teraz nastal čas ho pomaly prebúdzať. “Pár dní potrvá, kým bude môcť pacientov stav zhodnotiť multidisciplinárny tím, ktorý sa oňho stará,” upozorňujú lekári z nemocnice v Siene. “Momentálne sú jeho kardio-respiračné a metabolické parametre stabilné, neurologický obraz zostáva vážny.”

Ďalšie správy o Zanardiho stave chce nemocnica zverejniť budúci týždeň, keď už nebude Zanardi bol takým silným vplyvom liekov ako doteraz. Lekári už hneď po nehode varovali, že zhodnotiť, aké bude mať Zanardi skutočné následky, budú vedieť až potom, čo ho začnú postupne prebúdzať.