logo F1online.sk

Galavečer FIA: Verstappen korunovaný, medzi ocenenými aj Hamilton a Alonso

Max Verstappen
© Twitter/Erik van Haren
Milan Kubala
Milan Kubala16. 12. 2021

Slávnostný galavečer FIA už tradične uzatvára motoršportovú sezónu. Tá tohtoročná priniesla najmä na poli Formuly 1 množstvo vzrušujúcich i kontroverzných momentov, pekných predbiehacích manévrov, ale aj ľudských príbehov. A nového majstra sveta! Max Verstappen si vo štvrtok oficiálne prevzal svoj víťazný pohár.

Zlatým klincom celého večera bolo, samozrejme, odovzdávanie cien kráľovnej motoršportu. Max Verstappen si v parížskom Louvri prevzal Pohár jazdcov, na ktorý pridal svoj podpis k podpisom ďalších 33 majstrov sveta.

Spolu s ním si mali trofeje prevziať aj Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, ktorí v tohtoročnom šampionáte obsadili druhú a tretiu priečku, no ako iste viete, Lewis Hamilton na dnešnom odovzdávaní cien chýbal — ako odľahčila moderátorka Nicky Shieldsová, strávil až priveľa času s princom Charlesom — a cenu za konštruktérsky titul si neprišiel prevziať ani Toto Wolff. Zastúpil ho technický riaditeľ stajne James Allison. Valtteri Bottas sa možno trochu prekvapivo predsa len objavil.

Lewis Hamilton získal aj ocenenie v ankete Osobnosť roka, ktorú vyberajú permanentne akreditovaní motoristickí novinári. Britský pretekár v nej nazbieral viac hlasov ako spolunominovaní Fernando Alonso, Lando Norris, Sébastien Ogier, Kimi Räikkönen, Harri Rovanperä, Andreas Seidl, Jean Todt, Max Verstappen a Sebastian Vettel.

Akciu roka sme mohli sledovať na tohtoročnej Veľkej cene Maďarska. V tejto fanúšikovskej ankete totižto zvíťazila obranná jazda Fernanda Alonsa, ktorý jedenásť kôl za sebou držal Lewisa Hamiltona a pomohol tým kolegovi Estebanovi Oconovi zaknihovať prvé kariérne víťazstvo.

Držiteľom trofeje pre Nováčika roka sa stal šampión Formuly 2 Oscar Piastri, ktorý sa tak ocitol v spoločnosti pilotov ako Max Verstappen, Charles Leclerc či Alex Albon a Júki Cunoda.

Éra Jeana Todta ako prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie sa dnes končí. Jedna z najväčších osobností motoršportového sveta si v Paríži prevzala niekoľko špeciálnych cien vrátane dvadsiatich podpísaných prilieb pilotov Formuly 1 a taktiež helmu s podpismi všetkých majstrov sveta, ktorí svoj úspech dosiahli počas posledných dvanástich rokov, počas ktorých Jean Todt dohliadal na celý kolos s menom FIA.

Súvisiace články