logo F1online.sk

Bottas: Akoby som ten titul prehral ja…

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2021

Hoci Valtteri Bottas vstupoval do pretekov odhodlaný pomôcť tímovému kolegovi, napokon tú možnosť nedostal a vo veľkej cene sa k nemu ani nepriblížil. Po pretekoch ho to aj poriadne mrzelo. Uviedol, že jeho pocity sa podobali tomu, akoby o titul prišiel on sám.

Fínsky pretekár sa v prvom kole nedokázal posunúť vyššie, ba dokonca dve priečky stratil. V strede poľa sa trápil prakticky celý zvyšok dňa a z pohľadu kamier bol neviditeľný. V porovnaní s hrdinom Red Bullu Sergiom Pérezom ani nehovoriac. Celú svoju púť uzavrel na šiestom mieste.

Mercedes sa krátko po pretekoch odmlčal a v motorhome sa začal pripravovať na to, že podá protesty. Keď teda Bottas predstúpil pred novinárov, ešte s Lewisom Hamiltonom či vedením nehovoril, no bol zdrvený podobne ako oni.

“Ešte som nikoho nestretol, ale cítim to. Chceli sme získať oba tituly,” sklonil hlavu Valtteri Bottas. “Získať opäť konštruktérsky titul je niečo obrovské. Na druhej strane ma však bolí, že Lewis nemá ten jazdecký, pretože mám pocit, akoby som ja prehral v boji o šampionát, keď ho prehral on!”

Podľa Valtteriho Bottasa zohralo úlohu šťastie, ktoré tentoraz stálo na strane Maxa Verstappena. A toto šťastie malo zelenú farbu, logo Aston Martinu, a pokyny mu dával riaditeľ pretekov Michael Masi.

“Som si istý, že prijali toto rozhodnutie s ohľadom na bezpečnosť,” komentuje povolanie bezpečnostného vozidla. “Ak auto stojí kolmo na bariéru a na trati sú chlapi, obyčajne potrebujete safety car. Je to nešťastné.”

“Mrzí ma to kvôli nemu, pretože si to zaslúžil. Mal skvelý štart, skvelé preteky. Potom sa všetko takto zmenilo. Ale to je šport, tak to chodí. Niekedy to vypáli proti vám, inokedy vo váš prospech. Toto nebol náš deň,” stisol pery Bottas.

Rozlúčka Valtteriho Bottasa s Mercedesom mohla prebehnúť aj v lepšej atmosfére priamo po pretekoch, no v noci sa Bottas s Wolffom premenili na párty-levov. Na sociálnych sieťach sa objavili videá, ako sa nechávajú unášať na rukách zrejme členov tímu.

Teraz už Bottas pomaly zatvára za sebou dvere a čaká ho ďalšie dobrodružstvo. “Nastal čas na niečo nové. Som naozaj hrdý a ďakujem za všetko, čo sme spolu dosiahli, podarili sa nám veľké veci. Toto možno neboli najlepšie rozlúčkové preteky, ale musíme sa na to pozrieť zo širšieho uhla pohľadu.”

“Vyhrali sme päť konštruktérskych šampionátov a s Lewisom sme najúspešnejšia dvojica kolegov v histórii Formuly 1. Je trochu smutné od toho odchádzať, ale samozrejme, teším sa na budúcnosť,” doplnil.

Súvisiace články