logo F1online.sk

Úchvatnú kvalifikáciu v Abú Zabí ovládol o viac ako tri desatiny Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Koľkokrát si hovoríme, že sezóna 2021 ani nemôže byť lepšia, ale môže. Kvalifikácia na Veľkú cenu Abú Zabí priniesla ďalšie nevídané divadlo. Najrýchlejší bol Max Verstappen, ktorý so svojim tímom vyskúšal dokonca aj jazdu v zákryte, a veľmi úspešne. Holanďan tak odštartuje z prvého miesta, hneď za ním bude Lewis Hamilton.

A čo viac, zajtra sa môžeme tešiť aj na zaujímavú strategickú bitku. Red Bully totiž odštartujú na mäkkých pneumatikách, kým Mercedesy na stredne tvrdých. Aby toho nebolo málo, tak tímové dvojky na okruhu Yas Marina nesplnili svoju úlohu. Sergio Pérez odštartuje štvrtý, pričom ho zdolal Lando Norris na McLarene a Valtteri Bottas je až šiesty, keď ho porazil dokonca aj Carlos Sainz.

Najlepšiu desiatku uzavrelo kvarteto Leclerc – Cunoda – Ocon – Ricciardo. Najmä japonského mladíka môže dnešok mrzieť. Po prvom pokuse v Q3 bol štvrtý, no o svoj čas prišiel pre porušenie traťových limitov. Do toho momentu odvádzal Júki skvelú robotu, do Q3 sa kvalifikoval na mediumkách a konečne zdolal Pierra Gaslyho, ktorý mal problém s brzdami.

Zaujímavý pohľad ponúkol i záver Q2, keď sa v záverečnom sektore piloti predbiehali ostošesť. Doplatil na to najmä Sebastian Vettel, ktorého všetci predbehli a nemecký pretekár sa mohol len naštvane prizerať. Odštartuje až pätnásty, pritom aj v Q1 ho hneď dvakrát spomalili pomalší jazdci, ktorí sa mu priplietli do cesty.

Nasrdený bol aj Fernando Alonso, ktorému v závere Q2 zavadzal Daniel Ricciardo. Austrálčan vďaka svojej drzosti svoj záverečný pokus začal, no Španiel mal smolu a skončil jedenásty.

Z Q1 nepostúpili tradičné mená, pričom dnes sa „pochlapil“ nielen Cunoda, ale aj Latifi, ktorý zdolal Georgea Russella. Obaja však vypadli už v Q1 v spoločnosti Kimiho Räikkönena a pilotov Haasu.

Nedeľné preteky štartujú o 14:00.

FOM