logo F1online.sk

Mercedes v piatok nenasadil svoj „ohnivý motor“, k slovu sa dostane až v sobotu

Mercedes, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2021

Mercedes vykročil do saudskoarabského víkendu tou správnou nohou. V oboch piatkových tréningoch bol najrýchlejší Lewis Hamilton a solídne tempo ukázal i Valtteri Bottas. Líder Pohára konštruktérov si pritom ešte nechal jedno eso v rukáve. Je ním ich „ohnivý motor“ Lewisa Hamiltona, ktorý sa predstavil Brazílii.

V tíme boli po piatku relatívne spokojní. Lewis Hamilton i šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin mali trochu obavy z kvalifikačného tempa i poklesu teplôt vo večerných hodinách, ktoré ich autu celkom nesadli. Nič to však nemení na tom, že práve čierne monoposty sú pred zvyškom víkendu hlavným favoritom.

„Myslím, že sme spokojní s výkonnosťou auta v pretekových simuláciách,“ povedal pred mikrofónmi Sky Sports Andrew Shovlin. „Pokiaľ ide o naše tempo na jedno kolo, tak ráno sme boli spokojnejší než popoludní. Trochu sme bojovali s tým dostať z pneumatík dostatok priľnavosti, najmä z tých mäkkých. Máme nejaké nápady, čo s tým, takže nás čaká rušná noc v snahe to zlepšiť.“

Mercedes vyzeral byť v piatok v Džidde najsilnejší. Tento okruh ponúka veľa adrenalínu, no neodpúšťa chyby. Pre Mercedes zdá sa predstavuje najväčšiu výzvu kvalifikačné tempo a pokles teplôt po západe slnka.

„Na Charlesovi sme videli, že tento okruh neodpúšťa. Ak však bude vaše auto fungovať dobre, potom na to môžete v kvalifikácii zatlačiť. Podľa mňa bude v pretekoch celkom zložité predbiehať, takže budú fázy, kedy si to môžete manažovať a dať pozor na auto a na pneumatiky,“ povedal Shovlin.

„Smerom k nočnej hodine sme určite začínali bojovať, ale pretekové simulácie vyzerali kvalitne, čo vám našepkáva, že v aute je výkonnosť. Teraz je to o doladení pred rozhodujúcim kolom v Q3,“ dodal.

Dôležitú rolu v závere sezóny zohrajú aj tímové dvojky. Kým Sergio Pérez bol v piatok absolútne neviditeľný a na výsledkovej tabuli ste ho museli hľadať, tak Valtteri Bottas sa nachádzal presne tam, kde to jeho tím potrebuje.

„Valtteri si túto trať užíva. Mal veľmi solídny deň a zajazdil zopár dobrých kôl. Je uvoľnený a určite chce zohrať svoju rolu v oboch šampionátoch, pretože ak bude vpredu, môže Lewisovi naozaj pomôcť, a na to sa sústredí,“ prehlásil Shovlin.

Mercedes v Džidde zatiaľ nenasadil svoj „ohnivý motor“, ktorý sme videli v akcii v Brazílii. Ten si šetrí až na sobotu a nedeľu. Tím však očakáva, že odvedie svoju robotu a dodá Lewisovi Hamiltonovi potrebné desatiny.

„Je to ďalší krok správnym smerom. Podľa mňa to bude viditeľný pokrok smerom dopredu. V sobotu potrebujeme dostať do auta každý dostupný kúsok jeho výkonnosti,“ povedal Shovlin.

Súvisiace články