logo F1online.sk

Vettel spoznáva Saudskú Arábiu, zorganizoval motokárové preteky žien

Sebastian Vettel
© sebastianvettel.de
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

Sebastian Vettel je v tejto sezóne známy tým, že organizuje podujatia s myšlienkou, o ktorých sa všetci dozvedia až po ich skončení. V Saudskej Arábii to boli motokárové preteky žien, o ktorých životoch sa chcel nemecký rodák dozvedieť viac a utvoriť si o čosi ucelenejší obraz o krajine, v ktorej nás čaká predposledná veľká cena sezóny.

V predvečer saudskoarabských pretekov sa pozornosť upriamila okrem majstrovskej bitky Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena i na otázku ľudských práv v krajine. Aby sa do tejto debaty vedel zapojiť aj Sebastian Vettel, rozhodol sa dobre pripraviť a pozrieť sa možno aj na svetlejšiu stránku.

Vo štvrtok sa tak stretol so skupinkou tunajších žien, s ktorými si sadol do motokár, popreháňali sa po trati a následne sa porozprávali o tom, ako sa žije v Saudskej Arábii. “Bolo to naozaj vzrušujúce,” rozhovoril sa Sebastian Vettel. “Pred týmito pretekmi sa toho povedalo veľa, v Saudskej Arábii pretekáme prvýkrát.”

“Padlo veľa otázok a kládol som si ich aj ja. Uvažoval som, čo môžem spraviť,” vysvetľoval. Napokon na to prišiel: “V súvislosti s istými krajinami, ľudskými právami a ďalšími záležitosťami sa veľa pozornosti upriamuje na negatívne príklady, no ja som sa chcel pozrieť aj na pozitíva. A tak som zorganizoval vlastné podujatie pod heslom ‘Race For Women’ (Preteky pre ženy, pozn. red).”

Tam sa dozvedel viac o životoch bežných žien, mnohé príbehy označil za inšpiratívne. “Mali sme skupinku siedmich-ôsmich dievčat a žien a pripravili sme podujatie len pre ne. Snažil som sa posunúť im niečo z mojich životných i pretekárskych skúseností, spraviť niečo spoločne, podporiť ich sebavedomie.”

“Samozrejme, v Saudskej Arábii majú ženy dovolené šoférovať auto len od roku 2018, takže niektoré z nich mali vodičský, iné nie. Niektoré z nich boli veľkými fanúšičkami F1, niektoré zas s Formulou 1 a pretekaním nemali dodnes nič spoločné. Dali sme teda dokopy dobrý mix žien z rôznych oblastí a bolo z toho skvelé podujatie. Všetci sme boli veľmi šťastní, mňa inšpirovali ich príbehy, minulosť a ich pozitívny pohľad na zmeny v krajine.”

“Je pravda, že optikou západného alebo európskeho sveta treba ešte veľa vecí zlepšiť a vyriešiť, ale na druhej strane je pravda aj to, že veci sa menia. A pre týchto ľudí je to obrovská zmena,” pripomína Vettel uvedomujúc si, že prerod je postupný a nenastane zo dňa na deň.

S verdiktmi bol opatrný. “Je veľmi ťažké prísť do nejakej krajiny, v ktorej strávime pár dní a snažiť sa vyniesť nejaký rozsudok bez toho, aby sme poznali okolnosti a ľudí. Pre mňa bolo dôležité spoznať niektoré z týchto žien. Bol to pamätný a veľmi inšpiratívny deň a skvelý spôsob, ako odštartovať víkend. A to je najdôležitejšie; treba sa pozrieť na pozitíva.”

Súvisiace články