logo F1online.sk

Frankove odhodlanie a nadšenie boli nákazlivé, hovorí Patrick Head

Patrick Head
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2021

Svet motoršportu sa lúči s jednou zo svojich najväčších legiend. Sir Francis Owen Garbett Williams nás v nedeľu navždy opustil a rodina Formuly 1 sa spojila, aby na svoju veľkú osobnosť zaspomínala. Pridal sa aj jeden z jeho najbližších spolupracovníkov Patrick Head, ktorý bol spolu s Frankom jednou z tvárí tímu.

Kým Frank mal na starosti ekonomickú stránku, Patrick mal „pod palcom“ tú technickú a inžiniersku. Spolu dosiahli vo Formule 1 veľké úspechy a stali sa obrovskými persónami, ktoré v padoku požívali veľký rešpekt.

„V počiatkoch sme čelili množstvu vážnych finančných výziev, kvôli ktorým sme sa museli skrývať pred bankovým úradníkom. Hoci na druhej strane, ak mám byť férový, tak tamojší úradník Didcot bank sám prekročil svoje právomoci, aby tím podporil. V tých časoch sa však jednalo o celkom odlišné sumy než je tomu teraz,“ napísal Patrick Head vo svojom rozlúčkovom liste pre portál Motorsport.com.

„Boli časy, keď som si myslel, že to nedokážeme prekonať. Frank však bol vždy pozitívny a presvedčený svojim: ‚všetko bude v poriadku, chlape‘. Nedalo sa nenechať strhnúť jeho pozitívnym prístupom.“

„Za tie roky sa našlo zopár dôvodov na hádku, no môžem úprimne povedať, že som nikdy nemal dôvod pochybovať o jeho podpore. Ani vtedy, keď sa objavili technické problémy a niekedy nám trochu trvalo ich napraviť,“ napísal Head.

Počas tých rokov dosiahla skupina Williams, Head a spol. obrovské úspechy, viac ako 700 štartov, deväť konštruktérskych titulov, sedem jazdeckých a celkovo 114 víťazstiev. Nezabúdajme ani na obrovské množstvo osobností, ktoré dverami továrne tohto tímu prešlo.

„Veľmi obdivoval rýchlych jazdcov. Vyhrali sme šampionát s menami ako Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost Damon Hill a Jacques Villeneuve. Aj keď medzi nimi nebol žiadny diletant, najväčší obdiv patril Ayrtonovi Sennovi. Som si istý, že bol zničený, keď sa zabil v monoposte Williamsu, ale Frank nikdy neprejavoval svoje emócie verejne. Nikdy nepochyboval o tom, že jeho spoločnosť bude pokračovať a vyhrá viac pretekov i šampionátov,“ píše Head.

„Frankovi sa dostávalo nesmiernej podpory od jeho manželky. Ginna ho podporovala po emocionálnej i praktickej stránke. Všetky alebo prinajmenšom väčšina peňazí od jej rodiny boli použité na udržanie Williamsu nad vodou v jeho začiatkoch. Opäť, Frank to nedával najavo, no som si istý, že jej smrť na rakovinu v roku 2013 vo veku 66 rokov, bola preňho devastujúca.“

„Frankove odhodlanie a nadšenie boli nákazlivé, nielen pre mňa, ale každého kto pracoval vo Williamse. Až do posledných dní, keď rodina viedla tím, ste ho mohli vidieť v továrni alebo v ‚Race Shope‘ pri autách a rozhovoroch s mechanikmi,“ píše Head.

„Frank sa napokon stiahol zo spoločnosti a rodina v roku 2020 predala svoje podiely, no jeho stopa je veľmi výrazná a mnohí, vrátane mňa, naňho budú vrúcne spomínať,“ uzavrel.