logo F1online.sk

Ecclestone: Pochybujem, že by F1 prežila bez ľudí ako Frank Williams

Bernie Ecclestone a Frank Williams
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2021

Keď Frank Williams prvýkrát vstúpil do Formuly 1, kráľovná motoršportu mala ešte ďaleko od toho kolosu, ktorým je dnes. Hŕstka osobností z nej však spravila jeden z najpopulárnejších športov, ktorý má priaznivcov naozaj po celom svete. Jedným z nich je práve zosnulý Frank Williams, ktorého prínos kráľovnej motoršportu vyzdvihol aj ďalší z gigantov F1 Bernie Ecclestone.

Kým ostatní majitelia stajní zo starej éry postupne odchádzali a svoje tímy prenechávali obrovským korporáciám či investičným spoločnostiam, jeden z nich vytrvalo pokračoval v tom, čo začal. Frank Williams viedol svoj tím ako rodinnú firmu viac než štyri desaťročia a nebyť zdravotných problémov, láska k Formule 1 by ho hnala ešte ďalej.

Dnes je už Frank Williams vo formulovom nebi spolu s ľuďmi, s ktorými pomohol vybudovať Formulu 1, ako Enzo Ferrari, Ken Tyrrell či Colin Chapman. “Pochybujem, že by Formula 1 existovala bez takýchto ľudí. Ferrari by pravdepodobne skončilo a bolo by po všetkom,” uviedol Bernie Ecclestone, ktorého vyspovedala agentúra Reuters.

“Už tu nemáme veľa ľudí zo starej školy, tých, ktorí pracovali v tímoch už od ich začiatkov,” pokračuje bývalý boss efjednotky, podľa ktorého je výnimočné, že Frank Williams dokázal so svojím tímom uspieť v rôznych érach. “Vtedy vám stačilo kúpiť si motor a prevodovku. Nemuseli ste mať miliardy na účte a tisíc ľudí v továrni.”

Práve to bolo devízou Franka Williamsa; vždy sa vedel prispôsobiť okolnostiam. Keď nemal peniaze na prevádzku tímu, predal aj svoje oblečenie, keď zas začali rásť rozpočty tímov Formuly 1, prispôsobil sa novému trendu a spravil všetko pre to, aby sa vyrovnal aj silným značkám ako Ferrari či Lotus.

Bernie Ecclestone určite vie, o čom hovorí, veď v 70. rokoch sám šéfoval Brabhamu. “Frank je ako človek výnimočný. Svojím spôsobom sa to ukázalo v tom, ako neustále pokračoval. Podľa Franka nikdy neboli veci až také zlé, nikdy sa na nič nesťažoval. So všetkým sa vždy vyrovnal najlepšie, ako vedel. A to je aj dôvod, prečo bol taký úspešný. Bol pretekárom do špiku kosti.”

Spomínajúc na slávneho šéfa tímu si však nevybavil len jeho formulové úspechy, ale aj jeho životný štýl. Williams bol napríklad pred svojou autonehodou známy tým, že bol v perfektnej fyzickej kondícii a pred večerou si vždy šiel zabehať. “A vždy bol o krok pred ostatnými. On vedel o kašmíre už v čase, keď ja som o ňom ani nechyroval. To bol Frank.”

“Zrazu by sa ma spýtal: ‘Môžeš mi požičať dvetisíc libier?’ A ja by som prikývol. On by odvetil, že mi ich splatí do desiatich dní. A s presnosťou švajčiarskych hodiniek by sa Frank o desať dní objavil s 2000 librami,” pousmial sa Ecclestone nad tým, že nikdy medzi sebou neuzavreli žiadnu zmluvu. “Skrátka o niečom by rozprával a krátko pred tým, ako mal odísť, by sa spýtal, či mu môžem pomôcť a požičať mu, že mi to splatí do desiatich dní. Tak sme s Frankom fungovali. Mohol som mu veriť vo všetkom, mohol som mu zveriť aj svoj život.”

V súvislosti s Williamsovou kondíciou si Ecclestone spomenul aj na jeho nehodu. Tá sa zhodou okolností udiala v deň, keď sa bol Williams pozrieť na testy na okruhu Paul Ricard. Keďže na druhý deň ho čakal polmaratón v Londýne, večer sa ponáhľal na letisko. Do cieľa cesty však už vo svojom aute neprišiel.

Po prevoze Franka Williamsa do Londýna pri ňom v nemocnici sedel aj Bernie Ecclestone s lekárom F1 Sidom Watkinsom. “Spýtal som sa, koľko to bude trvať? On (Sid Watkins, pozn. red.) mi odvetil, že šesť mesiacov bude hľadieť do stropu. Prežije toto všetko? spýtal som sa a on mi odpovedal, že si to nemyslí. A Sid sa do týchto vecí rozumel.”

Nielen, že nezlomný Frank Williams autonehodu prežil, ale už o štyri mesiace ho s obrovskými ováciami vítali späť v padoku F1. “Ako vždy, Frank všetkých vyviedol z omylu. Takých ľudí ako Frank už dnes nenájdete.”

Súvisiace články