logo F1online.sk

Zomrela ďalšia legenda F1. Lúčime sa s Frankom Williamsom

Frank Williams
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala28. 11. 2021

Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela jedna z najvýznamnejších postáv histórie Formuly 1 sir Frank Williams. O jeho úmrtí informoval v nedeľu popoludní Williams, tím, ktorý v roku 1977 sám založil a vyše štyridsať rokov riadil.

Frank Williams začal svoju púť vo Formule 1 pred viac ako 50 rokmi a šéfoval dvom tímom. Od roku 1969 to bol Frank Williams Racing Cars, aby o osem rokov neskôr založil vlastný tím Williams. A doviedol ho k obrovským úspechom, keď získal deväť konštruktérskych a sedem jazdeckých titulov.

Stajňu naplno viedol až do roku 2012, kedy ho zo zdravotných dôvodov začala čoraz viac zastupovať jeho dcéra Claire. Frank Williams však až do roku 2020 zostal oficiálnym šéfom tímu a naďalej prijímal dôležité rozhodnutia.

Minulý rok v záujme zachovania tímu a pracovných pozícií došlo k odkúpeniu Williamsu investičnou spoločnosťou Dorilton Capital, ktorá sa zaviazala nezabudnúť na odkaz, ktorý za sebou zanechal Frank Williams, a bude stavať na jeho minulosti.

“Tím s veľkou ľútosťou potvrdzuje, že sir Frank Williams, zakladateľ a šéf Williamsu, zomrel vo veku 79 rokov,” píše Williams v stanovisku. “Po tom, čo bol v piatok prevezený do nemocnice, sir Frank dnes ráno v pokoji zomrel obklopený svojou rodinou.”

“Dnes vzdávame hold milovanej a inšpiratívnej osobnosti. Frank nám bude veľmi chýbať. Všetkých priateľov a kolegov žiadame, aby rešpektovali želania rodiny Williamsovcov o súkromie v týchto časoch,” doplnila stajňa.

Výkonný riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali sa o všetkom dozvedel v nedeľu ráno. “Toto ráno mi Claire Williamsová zavolala, aby ma informovala o týchto smutných správach, že jej milovaný otec, sir Frank Williams, zomrel.”

“Bol skutočným gigantom nášho športu, ktorý vo svojom živote prekonal tie najnáročnejšie výzvy a každým dňom bojoval na trati aj mimo nej. Prišli sme o milovaného a rešpektovaného člena formulovej rodiny a bude nám veľmi chýbať. Jeho neuveriteľné úspechy a osobnosť navždy zanechajú stopu v našom športe. Myšlienkami som v týchto smutných časoch s rodinou Williamsovcov a jej priateľmi,” vyjadril úprimnú sústrasť šéf efjednotky.