logo F1online.sk

Tohtoročné auto sme nevyvíjali, hovorí Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2021

Po katastrofickej sezóne 2020 bolo každému vo Ferrari jasné, že v rámci tohto cyklu pravidiel už tím z Maranella žiadny titul nezíska. Rok 2021 preto vedenie stajne obetovalo. Nemalo zmysel bojovať o tretie miesto, ktoré nikoho vo Ferrari ani v Taliansku nezaujíma. Scuderii sa však napriek tomu podarilo niekoľko pozoruhodných výsledkov.

Podobne ako napríklad v tíme Haas i ďalších stajniach, nemalo Ferrari žiadny záujem tohtoročné auto nijak vyvíjať. Nemalo to vlastne ani zmysel. Napriek chýbajúcim upgradom však Scuderia ukázala progres. Podľa slov šéfa tímu je to však dôsledok práce pretekárskeho tímu, nie vývoja v továrni.

„Naše súčasné auto sme nevyvíjali,“ prehlásil Binotto, ktorého cituje Autosport. „Na úplnom začiatku sme predstavili niekoľko noviniek, ale to je všetko. Výnimkou je vylepšená pohonná jednotka v neskoršej fáze sezóny, ale tento vývoj prebehol s ohľadom na rok 2022. Tým pádom všetko naše úsilie od samotného začiatku sezóny smerovalo k monopostu pre rok 2022. Ten sme nijakým spôsobom neskompromitovali.“

„Nikdy nám ani len nenapadlo akokoľvek ohroziť rok 2022 v prospech sezóny 2021. Už na začiatku ročníka sme vedeli, že môžeme zabojovať o tretie miesto, aj keď to bude tesné. Našim hlavným cieľom v roku 2021 však nebolo tretie miesto, ale pokúsiť sa zlepšiť každý detail ako tím. To tretie miesto je jednoducho výsledkom toho.“

„Ak sa v tomto momente blížime k tretiemu miestu, tak je to výsledok práce tímu. Spôsob, akým pracujeme v priebehu víkendov, sa od začiatku sezóny určite omnoho zlepšil. Toto je teda ten dôvod, nie vývoj samotného monopostu,“ povedal Binotto.

Scuderii však nepochybne pomohla vylepšená pohonná jednotka. Ferrari nechcelo nijak špecifikovať, koľko výkonu navyše sa v nej skrýva, no od podujatí v Rusku a Turecku bola ich bitka s McLarenom už pomerne jednostranná.

„Myslím si, že pretekársky tím urobil od začiatku sezóny veľký krok vpred. Zlepšil sa po stránke strategickej, komunikačnej i operačnej. Omnoho lepší je aj manažment pneumatík,“ povedal Binotto.

„Od pretekov na okruhu Paul Ricard vytvoril tím množstvo drobných fínt a postupov v snahe to vylepšiť. Pri pohľade na minulý rok (šieste miesto v Pohári konštruktérov, pozn. red.) a počet bodov, sme podľa mňa za súčasných pravidiel, keď je väčšia časť monopostov zmrazená a vývoj ostatných obmedzený, vyťažili z auta maximum. V roku 2021 vstúpil do hry aj rozpočtový strop a našou prioritou bol budúcoročný monopost, nie vývoj toho súčasného,“ povedal Binotto.

„Celkovo si myslím, že tento tím urobil skvelý progres vzhľadom k tomu, čo bolo možné urobiť. Som za to rád, pretože tretie miesto je pekným výsledkom nášho úsilia,“ dodal.