logo F1online.sk

Veľká cena Štajerska priniesla strieborné double, Ferrari sa vyradilo samo

Lewis Hamilton vyhral VC Štajerska 2020
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2020

Po daždivej kvalifikácii sa v nedeľu na Red Bull Ringu vyčasilo. Podmienky boli ako šité na Mercedesy, ktoré si napokon vybojovali prvé double v tejto sezóne! Lewis Hamilton mal celé preteky pod palcom a nikomu nedovolil ani pomyslieť na to, že by mu toto víťazstvo vzal. Na tretej priečke skončil Max Verstappen na Red Bulle.

Max Verstappen sa väčšinu veľkej ceny držal na druhej priečke. Aby sa vyhol riziku undercutu zo strany Valtteriho Bottasa, vymenil svoje pneumatiky už na konci 24. kola. Bottas sa teda rozhodol zostať na trati o viac ako desať kôl dlhšie s cieľom predbehnúť svojho súpera na konci pretekov. To sa aj potvrdilo, Verstappenov náskok postupne mizol, až sa ku koncu pretekov úplne stratil. Verstappen sa veľmi šikovne bránil, takmer dve kolá odolával rýchlosti Mercedesu, ale nakoniec musel sňať klobúk pred tempom strieborného šípu Valtteriho Bottasa.

Holanďana už zozadu nik neohrozoval, a tak zamieril do boxov po novú sadu mäkkých pneumatík Pirelli, aby sa pokúsil ukoristiť aspoň jeden bod za najrýchlejšie kolo, ktorý bol až dovtedy vo vlastníctve Lewisa Hamiltona. Nakoniec si ho vybojoval Carlos Sainz.

Na štvrtej priečke skončil Alex Albon, na ktorého si robil zálusk Sergio Pérez. Mexičan predviedol vynikajúcu stíhaciu jazdcu. Po štarte zo sedemnásteho miesta si postupne poradil s väčšinou jazdcov v štartovom poli. V druhej polovici pretekov začal pridávať najrýchlejšie kolá a rýchlosťou blesku sa doťahovať na štvrtého Alexa Albona. V samotnom závere však došlo v štvrtej zákrute ku kontaktu a Pérez si poškodil predné krídlo.

Pred úplne poslednou zákrutou sa stal ľahkou korisťou pre Landa Norrisa potom, čo pilot McLarenu vyhral trojitý súboj so Strollom a Ricciardom. Pérez tak skončil šiesty, za ním spomínaná dvojica Stroll a Ricciardo. Prvú desiatku uzavreli Sainz s Kvjatom.

Ferrari bude chcieť na tento víkend čím skôr zabudnúť. Akoby nestačila kvalifikačná potupa, obaja piloti Scuderie vypadli už v úvode veľkej ceny. Sebastian Vettel hneď v prvom kole po kontakte s Charlesom Leclercom v tretej zákrute. Potom, čo sa Leclerc optimisticky snažil natlačiť do zákruty, došlo ku kolízii a rozobratiu zadného krídla auta s číslom 5.

Podlaha Charlesa Leclerca utrpela vážne škody a Monačan sa po zastávke v boxoch ocitol s veľkou stratou na poslednom mieste. Ferrari usúdilo, že nemá zmysel pokračovať. Pre Scuderiu je to sklamaním aj z iného dôvodu; okrem bodovej straty totižto nenazbiera žiadne dáta o tom, ako by sa privezené novinky správali počas pretekov.

Po Vettelovej nehode vyšiel na trať Bernd Mayländer. Akonáhle odišiel, začal si na čele budovať náskok konečný víťaz Lewis Hamilton. Za ním sa postupne utriaslo poradie, v úctivých vzdialenostiach jeden od druhého sa zoradili Verstappen, Bottas, Albon a Sainz. Až piloti za prvou päťkou zvádzali nejaké súboje.

Hrdinovi soboty Georgovi Russellovi sa v nedeľu nezadarilo potom, čo sa dostal do súboja s Kevinom Magnussenom a následne sa ocitol v štrku. Okamžite sa prepadol dozadu, kde spolu s Latifim operovali až do konca veľkej ceny.