logo F1online.sk

Hamilton vyzýva tím, aby vylepšil auto: Potrebujeme viac výkonu

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2021

Lewis Hamilton v nedeľu robil maximum pre to, aby na Maxa Verstappena vyvinul aspoň nejaký tlak, no nedarilo sa mu to. Po pretekoch zhodnotil, že priblížiť sa Red Bullu proste nebolo možné. Z tejto šlamastiky vidí Hamilton len jedno východisko: Inžinieri musia opäť nakopnúť vývoj tohtoročného auta a dať mu do rúk viac výkonu.

Max Verstappen si na začiatku vybudoval niekoľkosekundový náskok a držal ho až do troch štvrtín pretekov na Red Bull Ringu. Keď už vedel, že do cieľa dorazí bez problémov, začal Holanďan pridávať a pridávať, a pred Hamiltonovou druhou zastávkou v boxoch mal jasný takmer dvadsaťsekundový náskok.

Lewis Hamilton po pretekoch opakoval, že toho proste nevedel spraviť viac. Pripomenul tiež svoje slová zo soboty, podľa ktorých mal Verstappen v pretekových simuláciách nedostihnuteľný štvrťsekundový náskok.

“Myslím, že som povedal, že to bola štvrť sekunda, no mali aspoň tri alebo štyri desatiny,” vyhlásil Lewis Hamilton po pretekoch. “Mali ohromnú rýchlosť. Nemohol som s tým nič robiť, dával som do toho absolútne všetko. Naozaj neviem, kde nabrali všetku tu rýchlosť, no získavali v podstate všade. Pokiaľ viem, tak najmä na rovinkách.”

“Počas posledných pár pretekov určite spravili veľký krok vpred, nemáme na to odpoveď,” rozhodil rukami sedemnásobný šampión, ktorý už zaostáva o osemnásť bodov a vidí jasný trend, hoci tvrdí, že sa výkonnostnou výhodou Red Bullu nesnaží veľmi zožierať. “Pokúšam sa nerobiť si kvôli tomu starosti. Sú rýchlejší, takže v tomto ohľade toho neviem veľa spraviť.”

Krok vpred by mal spraviť tím. Taktikou, ktorú Mercedes nasadil, totižto šampionát nevyhrá; len si spomeňme na slová Helmuta Marka, ktorý chce, aby jeho tím vyvíjal aspoň do letnej prestávky. “Ja sa proste musím snažiť každý víkend podať čo najlepší výkon. Potrebujeme niekde nájsť výkon, naozaj to potrebujeme. Potrebujeme nejaké vylepšenie, potrebujeme zatlačiť.”

V rozhovore pre Sky Sport sa Hamilton pristavil pri spomínanom vývojom tempe Red Bullu, ktorý pri vývoji tohtoročného auta zatienil továreň v Brackley. “Nepriniesli sme žiadne novinky, ani si nespomínam, kedy naposledy sme mali nejaké vylepšenie.”

“Oni ich však prinášajú, priniesli vylepšenie motora, priniesli ešte aj nejaké ďalšie časti balíka. Proste ich to posunulo vpred. Máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, ale pri tej rýchlosti, akú majú, nemôžeme robiť nič viac. Neviem, proste musíme ísť stále naplno. Dôverujem tomuto tímu, že niečo nejako nájdeme.”

“Možno tento rok míňajú viac peňazí ako my, možno sme my investovali viac na budúcu sezónu. Neviem. Ja u nás peniaze nemám na starosti, ja len jazdím v aute a snažím sa z neho dostať všetko. Myslím si, že to aj robíme, ale nejako musíme nájsť viac výkonu,” opakoval Hamilton.