logo F1online.sk

Vo Williamse si nedokážu pomôcť: Mohli sme postúpiť do Q3

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 7. 2020

Asi by ste očakávali, že tím, ktorý celý ročník 2019 nedokázal postúpiť do Q2, bude z dvanásteho miesta v kvalifikácii na Veľkú cenu Štajerska nadšený. Nadšenie a radosť v stajni z Grove rozhodne nastala, ale cítiť aj drobnú frustráciu. Do tretej časti bolo predsa tak blízko.

George Russell v sobotu v Štajersku ukázal, že je skutočný jazdecký klenot. V náročných podmienkach predviedol niekoľko skvelých kôl a vo finálnom poradí sa zaradil na dvanáste miesto. V nedeľu sa ešte posunie na rošte o jedno miesto vyššie. To je síce parádny výsledok, no na desiate miesto (paradoxne patriace Sebastianovi Vettelovi), strácal Russell len necelú desatinu sekundy.

„Na boxovom múre sme si presne hovorili, že by sme sa mohli pozrieť aj do Q3,“ povedal šéfinžinier Williamsu Dave Robson. „Je to taký samozrejmý cieľ, vedeli sme, že jedenáste, dvanáste alebo trináste miesto je veľmi cenné do nedeľných pretekov. No na druhú stranu je to aj frustrujúce, nepostúpili sme len o vlások. Myslím však, že sme urobili všetko, čo sme len mohli.“

„George mal skvelú pozíciu na trati, motor sme vytočili na maximum presne v tom najsprávnejšom momente, keďže nemôžeme kvalifikačné módy používať v každom kole, pretože by sa vybila batéria. Urobili sme to všetko správne.“

„Podmienky boli náročné, myslím, že George by vedel povedať, kde mohol získať ešte nejaký čas k dobru. Tiež si myslím, že sme po stránke pneumatík sme mohli byť o trošku lepší. Je to teda trochu frustrujúce, ale s tým, čo sme mali k dispozícii, sme odviedli dobrú prácu,“ povedal Robson.

Najväčšie fanfáry a nosenie na ramenách si za dnešok zaslúži George Russell. Pre britského mladíka to je veľké zadosťučinenie. Má za sebou náročný rok a pol, počas ktorého musel sledovať svojich súperov z juniorských kategórii Leclerca, Albona, Norrisa a ďalších, ktorí na rozdiel od neho dostali do rúk konkurencieschopnú techniku.

„Je to ako z iného sveta,“ vznášal sa v oblakoch po sobote Russell. „Niečo také som určite nečakal. Nadšení by sme boli už len zo samotného postupu do Q2, no ak by ste mi pred víkendom povedali, že na Q3 stratím desatinu, určite by som vám to neuveril.“

„Užil som skvelú zábavu a som za týchto chlapcov naozaj rád. Síce to nie je pravý ukazovateľ našej výkonnosti, no po všetkej tej tvrdej práci mechanikov a inžinierov si Williams takéto povzbudenie zaslúžil,“ dodal Russell.

Súvisiace články