logo F1online.sk

Williams neodjazdí na „osemnástkach“ ani jediné kolo: Asi budeme trochu pozadu

Williams, ilustračné, zadné krídlo
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2021

Prípravu na sezónu 2022 neslobodno podceniť. Skoré zastavenie tohtoročného vývoja či testy nových osemnásťpalcových pneumatík boli dôležitou súčasťou príprav. Aj vo Williamse sa chcú pripraviť čo možno najlepšie, no ako jediný tím na štartovom rošte si v tomto roku nevyskúšali a ani nevyskúšajú nové pneumatiky, čo bude podľa Davea Robsona nevýhodou.

Pirelli si v tomto roku pripravilo až dvadsať testovacích dní, o ktoré bol veľký záujem. Vo väčšej či menšej miere ich využili všetci s výnimkou Williamsu. Dokonca aj Haas, ktorý je najchudobnejším tímom na rošte absolvoval dva testovacie dni v Silverstone. Stajne budú mať ďalšiu šancu na posezónnych testoch v Abú Zabí. Dvojdňového testu by sa mali opäť zúčastniť všetci okrem Williamsu, ktorý príde o drahocenné dva dni na trati.

Dôvod je prostý, z finančných dôvodov sa v Grove rozhodli nepostaviť testovací monopost, ktorý musí mať podľa požiadaviek Pirelli zavesenie prispôsobené pre nové pneumatiky.

„Bohužiaľ, nemôžeme nič robiť. Jazdiť nebudeme, keďže nemáme k dispozícii testovací monopost, čo nám znemožní sa testov zúčastniť,“ povedal šéf pre výkonnosť monopostov tímu Williams Dave Robson, ktorého cituje Motorsport.com.

„Pokiaľ viem, tak bez tohto monopostu sa do testu nemôžete zapojiť, takže tam nebudeme.“

Bude to pritom jediný test, na ktorom tieto pneumatiky budú skúšať samotné tímy a nie je testom alokovaným pre potreby Pirelli. Williams si tak tieto gumy vyskúša až na budúcoročných predsezónnych testoch.

„Vieme, že postavenie tohto monopostu by prinieslo benefity, bohužiaľ, v čase, keď sme toto rozhodnutie prijali, nám na jeho stavbu chýbali zdroje,“ vysvetlil Robson. „Rozhodnutie padlo už veľmi dávno a teraz sa s tým nedá nič robiť.“

„Čo nakoniec stratíme? Nuž, na začiatku predsezónnych testov asi budeme trochu pozadu. Ak však bude auto dobré, mali by sme to rýchlo dobehnúť. Určite by sme sa do toho testu radi zapojili, ale to nebude možné. V konečnom dôsledku však na prvých pretekoch nebudeme veľmi pozadu,“ povedal Robson.

Súvisiace články