logo F1online.sk

Shovlin: Mysleli sme si, že máme veľmi dobrú formu

Valtteri Bottas
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2021

Mohol Mercedes zvládnuť strategickú bitku s Red Bullom na Veľkej cene USA? Čo musel tento tím urobiť inak, aby zvíťazil? Red Bull bol agresívny a odvážny vo svojom strategickom rozhodovaní a nakoniec svojho súpera vyšachoval. Podľa šéfa traťových inžinierov Mercedesu Andrewa Shovlina bolo jednou z mála možností, ako tie preteky vyhrať, zastaviť ešte skôr než Red Bull.

Max Verstappen zastavil v boxoch prvýkrát už v desiatom kole. V tom čase bol len tesne za Lewisom Hamiltonom. Bolo teda jasné, že po čistej výmene pneumatík a čistom predbehnutí Daniela Ricciarda s pomocou DRS, nemá Mercedes šancu sa undercutu ubrániť. Skúsili teda oba svoje stinty natiahnuť, aby dali Lewisovi Hamiltonovi čerstvejšie pneumatiky na záver. Táto stratégia však neslávila úspech.

„Realisticky sa naše možnosti zúžili na skorú zastávku a udržanie si vedenia po veľmi dobrom Lewisovom štarte,“ povedal Shovlin. „Tá by sa mohla uskutočniť možno vo ôsmom kole.“

„V prvom stinte, ktorý bol veľmi krátky, sme mali problémy na stredne tvrdých pneumatikách. Nikdy by sme nemali odvahu zastaviť takto skoro. Sami by sme si tým skompromitovali preteky. Pri spätnom pohľade si však myslím, že sme mali ísť do toho a skúsiť skorú zastávku, aj keď by to znamenalo dúfať, že to dobre dopadne a Lewis zvládne Maxa udržať za sebou,“ hovorí Shovlin.

Mercedes začal americký víkend dobre. V prvom tréningu bol dosť dominantný a zdalo sa, že monopost má pred konkurenciou veľký náskok. Ten sa však postupne zmenšoval až napokon prišla kvalifikačná porážka od Maxa Verstappena a Red Bullu.

„Vyzeralo to dobre. Ak mám byť úprimný, mysleli sme si, že máme veľmi dobrú formu. Napriek tomu, že sme pohonnú jednotku vytočili na vyšší výkon a tiež, že Max nedokázal poskladať žiadne poriadne kolo. Možno sme teda boli príliš… optimistickí nie je to správne slovo, skrátka sme si mysleli, že náš víkend začal dobre,“ povedal Shovlin.

„Druhý tréning už poskytol omnoho jasnejší obraz. Nebolo to však tým, že by sme urobili zlé rozhodnutia pri nastavení, ale so stúpajúcimi teplotami a silnejším vetrom sme sa začali viac trápiť. Myslím, že v druhom tréningu sme naozaj videli taký obraz, aký sa potom zopakoval aj v sobotu a nedeľu,“ dodal Shovlin.

Súvisiace články