logo F1online.sk

Vettel uchmatol bod, pomohli mu stratégovia aj Räikkönen

Sebastian Vettel pred Georgeom Russellom
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2021

Sebastian Vettel si na bodové konto konečne pripísal ďalší bod po dlhom pôste, ktorý s výnimkou VC Belgicka trvá už od júnových pretekov na Le Castellet. Nemcovi sa to dokonca podarilo po štarte z osemnástej pozície, za čo vďačí stratégom Aston Martinu.

Nemecký pretekár zvládol kvalifikáciu na jednotku. Predbehol v nej Fernanda Alonsa aj Georgea Russella, ktorí podobne ako on menili pohonné jednotky, a nakoniec sa na štarte postavili na devätnáste a dvadsiate miesto.

Všetci traja v prvom kole získali, no najvyššie sa vyšplhal George Russell, a to na štrnástu priečku. Sebastian Vettel bol hneď za ním a Fernando Alonso vstupoval do druhého kola šestnásty. “Na štarte som bol trochu naštvaný, pretože som sa veľmi dobre odlepil z miesta, no v prvej zákrute som zostal zablokovaný. A výhoda zo štartu bola zrazu fuč.”

Vettel teda súperov prekabátil inak. Zastávky v boxoch sa v strede poľa rozbehli veľmi skoro, a to už po pitstope Antonia Giovinazziho. Talian zastavil pri mechanikoch už v ôsmom kole i napriek tomu, že na štarte mal obutú čerstvú stredne tvrdú zmes.

Hrozby undercutu sa obávali mnohí a v boxoch sa strhla poriadna mela. Vettel vďaka tomu v priebehu troch kôl poskočil na deviate miesto a dlho jazdil na čistom vzduchu. “Ja som bol rád, keď všetci zastavili tak skoro. Vedeli sme, že budeme mať šancu, ak zostaneme na trati dlhšie.”

“Na konci, keď sa lámal chlieb, sme mali čerstvejšie pneumatiky, takže sa nám podarilo poskočiť do prvej desiatky. Tím nastavil dobrú stratégiu,” hodnotí 34-ročný Heppenheimčan. “Keby sme mali o pár kôl viac, dobehli by sme aj Cunodu. Avšak z pozície, z ktorej sme vyštartovali, je bod dobrý výsledok.”

Vettelovi v úplnom závere nechtiac pomohol Kimi Räikkönen, ktorý sa roztočil v prvom sektore a ocitol sa až v štrku. Keď Nemec dostal otázku, či by si veril na body aj bez tohto incidentu, odpovedal s veľkým úsmevom: “Áno!” A môžeme sa domnievať, že by to skutočne dokázal, veď v predchádzajúcich dvoch kolách bol od Icemana rýchlejší postupne o 1,120 a 0,531 sekundy. Nevyšlo mu už len jedno, a síce zaútočiť na spomínaného Júkiho Cunodu. To by však bola už len čerešnička na torte.

“Získali sme len jeden bod, ale museli sme oň tvrdo bojovať. Po tej penalizácii sme sa dali dokopy a keď sme boli na čistom vzduchu, tak sme mali slušnú rýchlosť,” sumarizuje Vettel, ktorý si na Veľkú cenu USA bude pamätať aj vďaka peknému súboju s Georgeom Russellom.

Cez budúceho pilota Mercedesu sa dostal v dlhej pravotočivej trojzákrute 16-17-18, no do prenosu sa to nedostalo. “Ja rád pretekám s Georgeom. Toto nie je prvýkrát, čo sme zviedli súboj. Vždy mám z neho pocit, že si presne uvedomuje, kde je jeho auto na trati. Vždy je férový. Niekedy má navrch on, inokedy som mal ja. Užil som si to.”

Nuž a aj vďaka súboju s Russellom sa Sebastian Vettel udržal na čele rebríčka jazdcov podľa počtu predbiehacích manévrov, ktorých má na konte už 102. O dva viac ako Fernando Alonso.

V jednom z rozhovorov však jasne odkázal, či víťazstvo v tejto štatistike preňho niečo znamená: “Nie… V ideálnom prípade nepredbehnete celý rok nikoho a vyhráte všetky preteky. Samozrejme, predbiehať je zábava a nie je to vždy jednoduché. Keď uspejete, máte dobrý pocit.” Vo Formule 1 sa však treba usilovať o niečo iné.

Súvisiace články