logo F1online.sk

Preteky šampiónov sú späť: Fínsko budú reprezentovať Häkkinen a Bottas

Mika Häkkinen a Valtteri Bottas
© Race of Champions
Ladislav Király
Ladislav Király20. 10. 2021

Po krátkej prestávke sa čoskoro opäť uskutočnia Preteky šampiónov (Race of Champions, ROC), ktorých dejiskom bude Švédsko. V Pite Havsbad si to 5. a 6. februára rozdajú hviezdy mnohých rôznych disciplín, a to netradične na snehu a ľade.

Organizátori práve potvrdili, že tím Fínska budú reprezentovať Mika Häkkinen a Valtteri Bottas. Vieme, že podujatia sa zúčastnia aj osobnosti ako Tom Kristensen, Johan Kristoffersson, Sébastien Loeb, Mattias Ekström, Travis Pastrana, Petter Solberg či Oliver Solberg. Na potvrdenie ďalších mien ešte len čakáme.

„Som veľmi rád, že si opäť zasúťažím a konečne sa zúčastním aj Pretekov šampiónov,“ uviedol majster sveta F1 z rokov 1998 a 1999 Mika Häkkinen. „Bude to niečo celkom iné, ako súperenie vo Formule 1. Súťaženie však milujem a jazdiť na snehu a ľade je úžasné. Pred podujatím sa pokúsim trochu trénovať vo svojom sídle na severe Fínska.“

„S Mikom sme dobrí kamaráti a preto som veľmi rád, že v Pohári národov ROC budem s ním ako tímovým kolegom reprezentovať Fínsko,“ povedal Valtteri Bottas. „V individuálnych súbojoch Pretekov šampiónov sa však pokúsime navzájom zdolať. Nech vyhrá ktokoľvek, pre fanúšikov to bude zábava.“

Preteky šampiónov fanúšikov bavia už od roku 1988, Pohár národov sa prvýkrát uskutočnil v roku 1999. Cieľom podujatia je nájsť pretekárov, ktorí dokážu uspieť vo viacerých rôznych vozidlách a nájsť najlepšieho jazdca spomedzi rôznych tried. Slávna éra pretekov bola hlavne v rokoch 2007 až 2012, keď v tímovej súťaži pravidelne vyhrávali zástupcovia Nemecka Sebastian Vettel s Michaelom Schumacherom.

„Je pre mňa cťou, že spolu s Valtterim Bottasom budem môcť reprezentovať Fínsko. Urobíme maximum pre to, aby sme získali titul. Dúfajme, že nás príde podporiť veľké množstvo fínskych fanúšikov!“ dodal Mika Häkkinen.

Dodajme, že tím Fínska už Pohár národov ROC vyhral. Stalo sa tak v roku 2006 na parížskom Stade de France, keď ho reprezentovali Marcus Grönholm a Heikki Kovalainen.

Organizátori sa chcú tentoraz postarať o to, že súťažné autá budú buď elektrické alebo budú poháňané stopercentným biopalivom. Viac informácií oznámia postupne v priebehu najbližších týždňov a mesiacov.