logo F1online.sk

Vo finále Pretekov šampiónov si to rozdali Sebovia, vyhral Loeb

Sébastien Loeb a Sebastian Vettel na Pretekoch šampiónov
© Twitter/ROC
Milan Kubala
Milan Kubala6. 2. 2022

Po dvojročnej prestávke sa Preteky šampiónov vrátili v plnej paráde, najväčším menám zo sveta motoršportu tentoraz patrili brehy Baltského mora. Na snehu a ľade si to rozdali v sobotňajšom Pohári národov a nedeľňajších Pretekoch šampiónov. Z víťazstiev sa napokon radovali Nóri, v súťaži jednotlivcov vyhral Sébastien Loeb.

A víkend sa naozaj niesol v znamení snehu a ľadu, počasie začalo hádzať organizátorom polená pod nohy už v piatok večer. Búrka zodvihla hladinu mora až o 30 centimetrov, kvôli čomu došlo k zaplaveniu polovice trate, ktorá zasahovala až na more. V sobotu tak musel byť okruh skrátený len na úsek na pláži, k plnej dĺžke sme sa vrátili až v nedeľu, keď zamrzla aj naplavená voda. V priebehu nedele však začalo husto snežiť, čo bola pre pilotov výzva sama osebe.

Toľko k sumáru počasia. Ako prebiehal víkend z pretekárskeho pohľadu? Pre jazdcov Formuly 1 sa nezačal veľmi dobre. Tím Nemecka v zložení Sebastian Vettel a Mick Schumacher vypadol už vo štvrťfinále. Bol to totiž Schumacher, kto ťahal celý tím, Vettelovi sa nepodarilo vyhrať so simracerom Lucasom Blakeleym a ani jednu z dvoch jázd v súboji s tímom USA Jimmieho Johnsona a Coltona Hertu. A to rodáci z Kalifornie nemali žiadne skúsenosti s jazdou na snehu a ľade!

Paradoxne práve Američania sa napokon dostali až do finále. V ňom však nestačili na Pettera a Olivera Solbergovcov, ktorí dokázali uplatniť svoje skúsenosti z rely najlepšie zo všetkých. Pre Nórsko získali vôbec prvý Pohár národov.

Formula 1 mala zastúpenie aj v tímoch Fínska a Veľkej Británie v osobách Miku Häkkinena a Davida Coultharda, keďže Valtteri Bottas do Pite Havsbadu nedorazil. Briti napokon podľahli práve Fínom vo štvrťfinále, Mika Häkkinen a Emma Kimiläinenová následne nestačili na spomínaných finalistov z USA.

Čo Sebastianovi Vettelovi nevyšlo v sobotu, si chcel vynahradiť v nedeľu, keď sa ako jediný pilot Formuly 1 dostal do štvrťfinále. Ostatným sa veru nedarilo; Mick Schumacher nestačil na pretekárku Serie W Jamie Chadwickovú, Häkkinen s Coulthardom zas podľahli Jamiemu Johnsonovi a Tomovi Kristensenovi.

Vettel sa na ceste do finále prebojoval cez Emmu Kimiläinenovú, Coltonovi Hertovi vrátil požičané zo soboty, a taktiež cez Toma Kristensena, ktorý mal v jednej jazde problémy s technikou a musel zastaviť na trati. Keďže Vettel vyhral pretínal cieľovú čiaru ako prvý aj po druhom pokuse, Kristensenove nádeje zhasli.

V druhej polovici tabuľky, ktorá pozostávala zo špecialistov na rely a relykros, boli najsilnejší Mattias Ekström a Sébastien Loeb, no bol to Francúz, kto celý čas jazdil akoby vo svojej lige. Vážnejšej chyby sa dopustil až po dvoch víťazných finálových jazdách. Jeho zrážka so snehovou bariérou dala ešte poslednú nádej Sebastianovi Vettelovi, ktorý bol dovtedy na najlepšej ceste prehrať 3:0. Avšak, ak chcel Nemec vyhrať, vo zvyšných troch pokusoch by musel Loeba prekonať, no ten bol už bezchybný a napokon otváral šampanské ako víťaz.

Šampanské si mohol otvoriť aj Vettel ako vicešampión, ale celkom mu to nešlo, ako už napovie nasledujúce video. (Aspoňže mal poruke ten sneh…)

Sébastien Loeb vďaka zisku štvrtého triumfu na Pretekoch šampiónov vyrovnal rekord Didiera Auriola.