logo F1online.sk

Dojímavé finále Pretekov šampiónov: Ekström zdolal Schumachera a zvíťazil

Mick Schumacher a Mattias Ekström
© Screenshot/ROC
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2023

Aj tohtoročné Preteky šampiónov ponúkli skvelé divadlo a spríjemnili nám zimnú prestávku. Hviezdy sveta motoršportu sa opäť stretli na snehu vo švédskom Piteå, kde sa v sobotu konala tímová súťaž a v nedeľu podujatie vyvrcholilo individuálnymi pretekmi. V nich sa po štvrtýkrát v kariére teší z triumfu švédsky veterán Mattias Ekström, ktorý vo finále zdolal rezervného pilota Mercedesu Micka Schumachera.

Po sobotnom víťazstve Nórska a dua otca a syna Solbergovcov sme boli veľmi zvedaví, ako sa vyvinie nedeľná individuálna súťaž. Napokon to bolo zaujímavé a spomedzi okruhových špecialistov predviedol skvelý výkon Mick Schumacher.

Tomu sa v minulosti na tomto podujatí príliš nedarilo. Všetko si však vynahradil v tomto roku, keď ho zastavil až vo finále legendárny Mattias Ekström. Mick si však vo štvrťfinále pripísal skalp šampióna Formuly 2 Felipeho Drugovicha a v semifinále zdolal aj svojho veľkého mentora Sebastiana Vettela.

Vo finále však bol nad jeho sily Ekström, ktorý bol za týchto podmienok favoritom. Tento 44-ročný veterán a dnes už aj legenda motoršportu zvíťazil proti nemeckému mladíkovi v oboch jazdách. Nezastavil ho ani dym, ktorý sa pri druhej jazde nečakane objavil v jeho kokpite.

Bolo to dojemné finále, keďže Mattias sa nielenže po štvrtýkrát stal kráľom tohto podujatia, ale v rokoch 2008 a 2009 na Pretekoch šampiónov vo finále zdolal Mickovho otca Michaela. Tentokrát si vo finále poradil s jeho synom a ako sám povedal, vôbec by mu nevadilo, keby nakoniec prehral.

„Mal som celkom dobrý štart, ale už po pol kole vzplanulo niečo v kokpite. Môj spolujazdec sa to snažil uhasiť, kým ja som nemal príliš záujem, len som vypol vyhrievanie predného okna, pokračoval v jazde a snažil sa hasiť na rovinke. Našťastie sa to podarilo,“ povedal v cieli uvoľnený šampión šampiónov.

„Bolo to niečo úžasné a pre mňa ešte o niečo špeciálnejšie než vôbec vyhrať… Každý vie, že som na týchto pretekoch dvakrát stál vo finále proti Michaelovi. Pretekať proti Mickovi je niečo fantastické a tiež veľmi emocionálne, pretože s jeho otcom som na tomto podujatí zažil iba veľkolepé okamihy. Vidieť Micka vo finále je niečo veľmi špeciálne a som naňho veľmi hrdý. Je to veľký talent a myslím, že ho ešte čakajú skvelé okamihy. Teším sa na ďalšie spoločné súboje a aj keď neprehrávam rád, proti tebe by som s tým nemal žiadny problém,“ dodal Ekström.

Celkovo druhý expilot Haasu sa v cieli doširoka usmieval a svoj čas vo Švédsku si celkom očividne poriadne užil. „Gratulujem Mattiasovi, je to neskutočný pretekár a dnes to dokázal. Vydal som zo seba maximum, ale nestačilo to. Som však naňho neskutočne hrdý, po celý víkend odvádzal neskutočnú robotu a ďakujem mu za milé slová.“

Švédsky veterán tak opäť potvrdil, že sa medzi legendy radí právom. Nielenže je šampiónom DTM, ale tiež majstrom sveta v relykrose a nemalé skúsenosti pozbieral aj v rely. Na ľadovej dráhe v Piteå tak bol vo finále miernym favoritom a tento status aj potvrdil.

Súvisiace články