logo F1online.sk

Shovlin: Naše auto má na titul

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 10. 2021

Mercedes alebo Red Bull? Lewis Hamilton alebo Max Verstappen? Komu viac sadne posledných šesť okruhov v tohtoročnom kalendári? Navyše, v Katare a Saudskej Arábii Formula 1 nikdy nejazdila, Abú Zabí zas prešlo zmenami. Mercedes i Red Bull sa musia pripraviť čo možno najlepšie na každé preteky a potom sa modliť. Podľa šéfa traťových inžinierov Mercedesu Andrewa Shovlina však ich auto ukázalo dostatočný potenciál.

V Turecku to mohla byť úplne jednostranná záležitosť. Mercedes mal jasne navrch, no napokon je to Max Verstappen, ktorý sa znovu ujal vedenia v šampionáte. Obhajcov titulu však tieto preteky naplnili sebadôverou.

„Na suchej trati sme boli v dobrej forme a na mokrej bolo naše tempo taktiež dobré. Naše auto vyzerá byť dosť dobré na zisk titulu,“ povedal šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin. „Ak sa vrátite späť na štart sezóny k rozhodnutiam, ktoré sme pri vývoji auta urobili v snahe vybalansovať dva súbežné programy, mali sme trochu obavy ako to bude vyzerať na konci roka. V Turecku sme však boli schopní obsadiť prvý rad a odkontrolovať celé preteky.“

Mercedes začal sezónu veľmi dobre, dokázal zvíťaziť na troch zo štyroch úvodných podujatí. Potom sa však vlak obhajcov titulu trochu spomalil. Z nasledujúcich desiatich podujatí vyhral Mercedes len v Silverstone. Negatívnu šnúru pretrhli „back-to-back“ víťazstvá v Rusku a Turecku. Na výhry je to tak momentálne 8:6 v prospech Red Bullu.

„Pred nami je posledných šesť pretekov a vieme, že náš balík dokáže Red Bull prekonať v kvalifikácii i pretekoch. To nás naozaj upokojuje,“ hovorí Shovlin. „Na nasledujúce preteky však musíme ísť koncentrovaní na to, čo nás tam môže nachytať, nie čo tam bude hovoriť v náš prospech.“

„Na okruhu v Texase je celkom odlišný povrch, ale Lewis tam bol v minulosti veľmi silný. Trať ponúka príležitosti na predbiehanie a degradácia je pomerne veľká,“ povedal Shovlin.

„Nie je dôvod si myslieť, že v Austine nebudeme silní. Na Turecko sme sa dobre pripravili, auto bolo v tom správnom okne a to musíme urobiť aj pred podujatím v Amerike,“ dodal.

Súvisiace články