logo F1online.sk

Vettel: Príliš veľa pretekov v kalendári môže znížiť ich exkluzivitu

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko16. 10. 2021

Oficiálny kalendár pre rok 2022 obsahuje 23 podujatí, pričom ide o rekordne najvyšší počet podujatí. A práve počet podujatí spochybnil Sebastian Vettel, pilot tímu Aston Martin, ktorý si myslí, že vysoký počet pretekov môže znížiť ich exkluzitivu.

„Myslím si, že keď som prišiel, bola Formula 1 v akejsi prechodnej fáze. V porovnaní s rokmi predtým nebolo toľko testov. A pretekov bolo stále viac a viac,“ povedal Vettel pre Motorsport-Total.com.

„Je to len môj názor a to nie je podstatné, ale myslím si, že by sme nemali mať toľko pretekov. Existuje na to niekoľko dôvodov. Jednak je to možno príliš veľa pretekov na ľudí, ktorí ich chcú vidieť. Už to nie je nič špeciálne, keď je ich priveľa,“ pokračoval pilot Aston Martinu.

„Po druhé, je mi ich ľúto … My pretekári, to je jedna vec. Môžeme prísť v stredu večer a ak nájdeme let, odletíme v nedeľu večer. Ale tím má oveľa viac stresu. Prichádzajú v pondelok alebo predchádzajúcu sobotu, pripravia garáž, pripravia autá. A potom musia všetko znova zabaliť, poslať späť a pripraviť to v továrni,“ myslí si Sebastian Vettel.

„Takže pre nich je to v zásade práca, kde ste zaneprázdnení cez všetky pracovné dni a takmer každý víkend, takže nemáte čas na seba. V čase, keď si ľudia začínajú čoraz viac uvedomovať, že aj oni majú život a život nepatrí zamestnávateľovi … Áno, myslím si, že je nevhodné takto pokračovať, aby sme mali stále viac pretekov,“ hovorí štvornásobný šampión Formuly 1.

Kalendár na budúci rok sa navyše skončí už v novembri, a to z dôvodu organizácie Majstrovstiev sveta vo futbale 2022, ktoré sa odohrajú v Katare. Počet pretekov sa navyše v budúcnosti môže ešte navýšiť. Hovorilo sa o počte 25 pretekov, čo Vettela rozhodne nepoteší.

„Viem, že to nie je súčasťou mojej sféry vplyvu. A samozrejme sú tu aj ďalšie záujmy,“ povedal Vettel.

„Musíme však zaistiť, aby ľudia našli rovnováhu medzi svojim životom doma a časom, ktorý trávia na cestách. Malo by ísť o počet pretekov, ktorý je udržateľný, aby ste si udržali vášeň mnoho rokov a neboli ste vyčerpaní po dvoch alebo troch rokoch,“ uzavrel Sebastian Vettel.